IMG 8841De waarde van jouw woning kan door verschillende mensen worden vastgesteld, bijvoorbeeld door een makelaar, een taxateur of de gemeente. De WOZ-waarde van een woning is meestal lager dan de marktwaarde. Maar voor die marktwaarde worden soms verschillende begrippen gebruikt. We geven je een overzicht van de belangrijkste begrippen waarmee je als (ver)koper of huiseigenaar te maken krijgt.

Verkoopwaarde
De vraag die bij iedereen op komt zodra je jouw woning wilt verkopen is: “Wat is mijn woning waard?” De vraagprijs van een woning is niet hetzelfde als de waarde. De verkoopwaarde is afhankelijk van de actuele woningmarkt. Natuurlijk wil je voor de beste prijs verkopen. Maar wat is de beste prijs? Een te hoge vraagprijs leidt tot weinig of geen belangstelling en een te lage vraagprijs gaat ten koste van de opbrengst. Een realistische vraagprijs ligt daar dus precies tussenin. In de vraagprijs is vaak ruimte verwerkt om te onderhandelen. Ook de gewildheid van het huis, de persoonlijke situatie van jou als verkoper en de zoekcategorieën op o.a. funda.nl spelen een rol in het bepalen van de vraagprijs. Deze verwachte marktwaarde bepaalt de makelaar vaak op basis van de transactieprijzen van recent verkochte woningen in de buurt en zijn of haar ervaring met vergelijkbare woningen. Deels komt deze methode overeen met die van het bepalen van de taxatiewaarde voor een financiering, alleen heeft de verwachte verkoop- of marktwaarde geen officiële status.

Wil je jouw woning succesvol verkopen? De woningmarkt is continu in beweging en de waarde dus ook. Wij hebben dagelijks te maken met deze markt en hebben daardoor als geen ander inzicht in de actuele waarde. En daar helpen wij u graag bij.

Taxatiewaarde
De taxatiewaarde is een officiële waardebepaling die gedaan wordt door een gecertificeerde, onafhankelijke taxateur. Die bekijkt de woning zowel van binnen als van buiten en legt aan de hand van zijn of haar bevindingen de actuele marktwaarde vast in een uitgebreid rapport. Deze taxatiewaarde heb je in de meeste gevallen nodig om een financiering aan te kunnen vragen bij een hypotheekverstrekker. Die wil namelijk weten wat de marktwaarde van de woning is, indien nodig ook voor en na een geplande verbouwing. Met marktwaarde en taxatiewaarde wordt in dit geval dus hetzelfde bedoeld. Deze waarde wordt bepaald door de kenmerken van jouw woning te vergelijken met recent verkochte andere woningen in de buurt. De taxateurs van De Leeuw Makelaardij ondergaan periodieke educatie. Zo blijft de kwaliteit gewaarborgd en de kennis actueel.

WOZ-waarde huis
De WOZ-waarde is belangrijk als je huiseigenaar bent of wordt. Op basis hiervan bepaalt de gemeente waar je woont hoeveel onroerendezaakbelasting (OZB) je moet betalen. De WOZ-waarde wordt door een WOZ-taxateur bepaald. Het is slechts een globale inschatting, omdat deze taxateur vaak alleen op basis van beschikbare data taxeert en de woning niet van binnen bekijkt. De WOZ-waarde heeft altijd een peildatum van 1 januari van het voorgaande jaar; hij loopt dus achter op de actuele waarde. Ben je benieuwd naar de WOZ-waarde van jouw woning? Kijk op wozwaardeloket.nl.

Danielle Peet

Contact

Daniëlle Peet
(Register Makelaar | Register Taxateur (RM RT))

 
Onze vestigingen

 



Bron: https://www.funda.nl/meer-weten/verkopen/wat-bepaalt-de-waarde-van-mijn-huis/ en https://www.nvm.nl/wonen/verkopen/

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.