Het interviewgesprek met de starters Ilse Krouwel (22) uit Leiden en Robin Koole (25) uit Katwijk vindt plaats in hun nieuwe huis aan de Asterstraat in Katwijk a/d Rijn. Op de oprit staat een container met daarin resten vloerbedekking, tegels en andere materialen die verwijderd zijn. Bij de deur hangen rode en witte ballonnen. Ik zoek naar de bel, maar die werkt natuurlijk nog niet. Daarom klepper ik wat met de brievenbus. Het jonge stel ontvangt mij in wat straks hun paleisje moet worden.

Deze ochtend hebben ze getekend voor hun geregistreerd partnerschap, vandaar de ballonnen aan de deur. Om zo’n grote stap toch niet helemaal zomaar voorbij te laten gaan, was er na het officiële moment die ochtend nog even tijd voor taart met de ouders en een paar goede vrienden.

Ilse en RobinVerjaardag
Ilse en Robin geven mij een korte rondleiding door het lege huis en vertellen trots hoe ze de ruimten straks gaan indelen. Beneden aan de voorkant van hun drive-in woning komt een vriendenkamer met gezellige zithoek en een dartboard. De andere benedenruimte is bedoeld als sportkamer, waar vooral Robin zijn spieren wil gaan trainen. Op de eerste etage is aan de achterkant de open keuken gepland met daarnaast een grote voorraadkast en aan de voorzijde een ruime living room. Robin: “Het halletje hebben we weggehaald zodat de kamer groot genoeg is voor een echte Katwijkse verjaardag.” Nog een trap hoger komt hun eigen slaapkamer, een extra slaapkamer, de badkamer en wc en een kantoorkamer. Heerlijk veel ruimte, waar ze blij mee zijn. Want de eerste decennia is het stel niet van plan te verhuizen. Vanuit het raam kijken we uit op de tuin aan de achterkant. “Ook die hebben we helemaal gestript en toen kwamen deze tegels tevoorschijn. Voor ons prima om mee te starten. In het voorjaar nemen we de tuin verder onderhanden, maar nu is eerst het huis aan de beurt.”

Klushuis
De verbouwing is volgens planning over drie weken gereed, met uitzondering van de keuken. Die wordt eind januari geplaatst zodat het jonge stel vanaf 1 februari in hun verbouwde woning kan trekken. “We hebben geen haast, want we wonen allebei nog thuis”, laat Ilse weten. Robin en Ilse kozen uiteindelijk bewust voor dit ‘opknaphuis’ omdat ze daarmee per saldo hetzelfde bedrag uitgeven, maar nu wel alles in een keer volgens hun wensen kunnen afmaken. Ilse: “Ik kan andere starters aanraden om te kiezen voor een klushuis.” Duurzaamheid is zeker iets waar ze rekening mee houden. Het enkel glas wordt alvast vervangen door dubbelglas en op termijn wil het stel zonnepanelen op het platte dak plaatsen.

Ilse werkt als laboratorium analist in het LUMC en Robin als chemisch laborant voor een bedrijf dat synthetische diesel maakt op de Maasvlakte bij Rotterdam. Omdat ze beiden een vaste baan hebben, was het niet moeilijk om een hypotheek te krijgen. Bovendien was er spaargeld om in te leggen.

Mogelijkheden 
Aanvankelijk boden Ilse en Robin op een woning in Valkenburg. Zo ontstond het eerste contact met adviseur Henk van Duijn van De Leeuw Hypotheken. Robin: “We werden goed en duidelijk begeleid. Heel prettig want voor ons is alles nieuw. De woning in Valkenburg werd zwaar overboden, waardoor het niet bereikbaar was. Via mijn oom en tante die in dezelfde straat wonen, wisten we over dit huis dat al vier weken te koop stond. Na overleg kozen we ervoor om te investeren in opknappen in plaats van in overbieden. We gingen steedsBij de voordeur meer denken in mogelijkheden. Van Henk wisten we al ongeveer wat we zouden kunnen lenen. Hij legde ons goed uit wat de verschillen tussen de soorten hypotheek zijn en vertelde over het bouwdepot, een extra bedrag op de hypotheek bedoeld om de verbouwing te financieren. Binnen twee weken was alles geregeld en konden we op zoek naar een aannemer.”

Ilse: “Het was niet nodig om verder te shoppen naar hypotheekmogelijkheden, want bij De Leeuw Hypotheken voelde het direct goed. We voelden ons serieus genomen en kregen helder advies. Het contact met Henk was goed: hij vond het duidelijk fijn om ons te kunnen helpen.” Voor de verzekeringen gingen Ilse en Robin met Heilbron Leiden in gesprek. Robin: “Extra handig om alles in één hand te hebben.”

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.