Ondernemer Thomas Menken runt in de regio twee bedrijven die nauw op elkaar aansluiten. “Het begon met Menken Selfstorage, opgericht in 2010. Dit is een opslag waar mensen zelf naar toe gaan om hun spullen op te slaan. Een jaar later begon ik met MOBOX als toevoeging. De naam zegt het eigenlijk al: mobiele opslagbox. Of je nu grote spullen wilt opslaan of kleinere, MOBOX biedt de gepaste oplossing.

Er zijn namelijk twee varianten opslagboxen: 8 kuub of 14 kuub. Het unieke van MOBOX is dat de opslagbox naar je toekomt. Je kunt dus inladen wanneer je wilt en als je klaar bent, komt een ervaren chauffeur de box weer ophalen. Afhankelijk van de situatie kan de box maximaal drie dagen blijven staan. Na ophalen worden de boxen geplaatst in een beveiligd en verwarmd opslagcentrum. Als je jouw spullen weer nodig hebt, brengt onze chauffeur de box weer naar je toe. Een klant die een MOBOX huurt, krijgt daar als service bovendien een verhuishulppakket bij. Zo’n pakket bestaat uit een steekwagen, verhuisdekens en meubeltrolleys.” Het concept achter MOBOX bestond in Nederland nog niet. Thomas: “Ik zocht naar een haal- en brengservice voor de selfstorage als toevoeging. Dat idee werkten we uit in de vorm van de huidige houten kisten. Als try-out startten we met tien boxen die op een aanhanger bij de klant gezet werden. Dat moest ook efficiënter kunnen, vond ik toen. In Tampa in Florida bezocht ik het hoofdkantoor van een storagebedrijf met een vergelijkbaar aanbod. Daar werd ik direct enthousiast over de manier waarop ze werkten met een meeneemheftruck. Dit kon in Nederland wel eens heel groot gaan worden, voelde ik.”

MoboxZichtbaar en persoonlijk
Beide bedrijven van Thomas zijn enorm succesvol. Kwamen de klanten de eerste jaren uit heel Nederland, inmiddels heeft Thomas zijn werkgebied de afgelopen jaren langzaam maar zeker verkleind. Eerst tot West-Nederland, later de Randstand en nu ligt de focus vooral op het gebied met een straal van gemiddeld 25 km rond Noordwijkerhout, maar soms komen we ook verder. “Er is handel genoeg dichterbij huis en het is voor alle partijen veel efficiënter. Klanten kan ik hierdoor een betere prijs, meer flexibiliteit en service bieden. Bijkomend voordeel hiervan is dat de MOBOX-en zichtbaarder zijn omdat de concentratie in de regio groter is.”

Vanwege de groei werd deze zomer een nieuw en ruimer pand aan de Smederij 3 in Noordwijkerhout in gebruik genomen, naast het bestaande pand aan De Gieterij op hetzelfde bedrijventerrein. Menken Selfstorage heeft op dit moment 275 units verhuurd en er zijn 250 MOBOX-en in gebruik.

“We doen veel online, maar we zijn ook gek op bellen. We gebruiken dan ook bewust geen app, omdat we het persoonlijk contact met de klant belangrijk vinden.” De bedoeling is om beide bedrijven en het team van in totaal acht medewerkers op termijn op dezelfde locatie te vestigen om nog een extra efficiencyslag te kunnen maken.

Groeiende vraag
Volgens de reviews van klanten verdient MOBOX een 9,5. “Een mooi cijfer waar we best trots op zijn. Het houdt ons scherp om de lat steeds hoog te leggen.” Als reden voor de groeiende vraag naar selfstorage en mobiele opslagboxen noemt Thomas de vele mogelijkheden, zowel voor particulieren als voor zakelijke klanten. “Kleinere opslag wordt vaak gebruikt door hobbyisten die extra bergruimte zoeken waar ze met plezier gebruik van kunnen maken. Het gaat dan om spullen die je soms op een zolder of vliering zet. De trend om je huis en vooral je woonkamer zo minimalistisch mogelijk in te richten speelt ook een rol. In coronatijd zie je dat het huis steeds belangrijker is en wordt opgeruimd. Iemand richt de zolder of het kleine kamertje soms liever in als extra slaapkamer dan als kast. Grotere opslag is voor veel mensen een uitkomst tijdens een verbouwing of verhuizing. Ook eigenaren van een webshop zijn een doelgroep. Zij gebruiken onze opslag om hun voorraden te beheren. Aannemers gebruiken de selfstorage voor al hun gereedschap en kleinere materialen. Tot slot hebben wij architecten en aannemers als klant die de MOBOX aan hun klanten aanbieden bij een grotere verbouwing bijvoorbeeld.“

Brandgevaar Johan van Tilburg en Dick Heemskerk
Thomas Menken heeft alle verzekeringen voor Menken Selfstorage en MOBOX ondergebracht bij Heilbron Leiden. Denk aan aansprakelijkheidsverzekeringen, transportverzekeringen, diverse personeelsverzekeringen enzovoort. Vooral in het begin van de samenwerking maakte Thomas veel gebruik van advies over het omgaan met andermans eigendommen. “Ik krijg goed advies over de mogelijke risico’s en het contact met Dick is erg prettig. Dick Heemskerk: “Brandgevaarlijke spullen opslaan is uit den boze. Denk aan (camping)gasflessen, verf, terpentine en andere chemicaliën of lithium batterijen. Thomas is daar gelukkig altijd erg scherp op geweest en heeft dit vanaf het begin in de voorwaarden opgenomen.” Gelukkig zijn er in de praktijk geen situaties geweest waarbij de verzekering nodig was. 

Droom
Hoewel de zaken voorspoedig verlopen, kijkt rasondernemer Thomas altijd voorruit. “We komen op de leukste momenten bij de klant. Ik zou MOBOX graag nog uitbreiden met een nieuw type box of een andere manier van vervoer bedenken om ze nog gemakkelijker bij de kant te krijgen. En in de tussentijd kijk ik ook naar andere locaties om een vergelijkbaar concept te realiseren. Vóór de pandemie had ik een idee voor een toepassing voor kleine winkeliers. Binnenkort starten we alvast met een webshop voor verhuisdozen en plastic kratten. Kortom, er is nog volop groei en ontwikkeling in het vooruitzicht.”

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.