De gewone dingen heel goed doen. Martin Noort is er duidelijk over. Samen met sociaal ondernemer Cees van der Meij begon hij bijna vijf jaar geleden Herberg Welgelegen. Een uniek concept op een bijzondere locatie in het Zuid-Hollandse dorp Valkenburg. Het voormalig gemeentehuis is sindsdien verbouwd tot een bijzonder soort hotel, annex zorglocatie.

In de fraai gerestaureerde villa aan de Oude Rijn bieden professionals en vrijwilligers dagelijks zorg én runnen zij een hotel. Met veel tijd, aandacht en liefde. En dat idealisme om goede zorg te leveren, in combinatie met een bedrijfsmatige aanpak, werkt. In het eerste jaar richtte Herberg Welgelegen zich binnen de zorg uitsluitend op dagbesteding aan oudere mensen met geheugenklachten. Al snel daarna kwamen er ook aanvragen voor (jong)volwassenen voor wie een plek op de reguliere arbeidsmarkt niet zo vanzelfsprekend is.

Herberg Welgelegen

Samen aan tafel
“Iedere dinsdag en donderdag organiseren we het Eetcafé. Aan een lange tafel in het restaurant genieten mensen van alle leeftijden hier dan samen van een prima driegangen maaltijd voor € 7,50. Alles wordt vers bereid door onze eigen keukenbrigade.” Kok Benjamin Juffermans die tevens maatschappelijk werker is, begeleidt dagelijks een groep jongeren die daarmee een zinvolle invulling geven aan hun dag, nieuwe vaardigheden leren en sociale contacten opdoen. “Heel waardevol, hun zelfvertrouwen zie je gewoon groeien door de juiste begeleiding.

Bovendien is het heel leuk om te zien dat er niet alleen ouderen of alleenstaanden, onze stamgasten, deelnemen aan de maaltijden. Hotelgasten of mensen uit het dorp schuiven ook regelmatig aan. Onze herberg heeft mede daardoor steeds meer een verbindende functie gekregen in het dorp Valkenburg.”

Booking.com
Zoals gezegd, biedt Herberg Welgelegen als kerntaak dagbesteding. Om de zorg betaalbaar te houden, is het tevens een hotel met acht luxe kamers, een vergaderlocatie en een restaurant aan het water. De villa is tevens in gebruik als trouwlocatie en heel geschikt voor feesten en partijen. Die vinden er dan ook regelmatig plaats. “Van een feestje, komt een feestje”, vertelt Martin. Reserveren voor de hotelkamers kan via de website of booking.com. “Onze bezettingsgraad is gemiddeld 73 procent en de beoordeling die we krijgen van onze gasten als referentie maar liefst 9.2. Daar zijn we stiekem best trots op!” Boven in het pand is een kapel ingericht die voor iedere gast toegankelijk is. “We merken dat steeds meer mensen op zoek zijn naar zingeving. De kapel is een plek om even stil te zijn, te mediteren of te bidden.”

Twee keer per jaar ontvangt Herberg Welgelegen mantelzorgers en hun partners voor een ontspannen weekend weg. Daarnaast is er iedere maand het mantelzorgcafé om met elkaar ervaringen uit te wisselen in een ontspannen sfeer.

Gezond businessmodel
Voor de start van de herberg had Martin Noort een eigen exportbedrijf in snijbloemen. Met de jaren gaf hem dat onvoldoende voldoening. Hij stoorde zich aan de schrijnende situatie in de ouderenzorg. Dat moest anders en beter kunnen, vond hij. In Cees van der Meij vond hij een geschikte sociaal ondernemende partner om werk te maken van innovatieve ouderenzorg. “Herberg Welgelegen biedt betere en betaalbare professionele zorg. Zonder targets en te veel regels of een ingewikkelde bedrijfsstructuur. We werken daarbij nauw samen met alle gemeenten om ons heen. Ouderenzorg speelt zich veelal tussen 10.00 en 16.00 uur af, dus een combinatie met horeca in de avonden en in de weekenden is ideaal. We hoeven geen winst te maken, maar willen wel continu gezonde reserves houden om ook onderhoud aan het pand te plegen als dat nodig is. Sinds het derde jaar van ons bestaan, zijn de cijfers zwart.”

StorytellingHerberg WelgelegenBedrijven vergaderen graag bij Herberg Welgelegen omdat ze daarmee ook de zorg die er plaats vindt, ondersteunen. Hetzelfde geldt voor hotelgasten. “Ons verhaal is ons product. We doen dus veel aan storytelling.  De mond-tot-mond reclame is goed.” Aangezien er nu een wachtlijst is voor de ouderenzorg, overweegt het management om op een tweede locatie in de regio het concept uit te bouwen.

Martin kan zich nog regelmatig positief verbazen over het reilen en zeilen van de Herberg. “Gaandeweg de jaren hebben wij gemerkt dat mensen in alle fasen van hun leven wel iets te halen en iets te brengen hebben. Zo zijn er vrijwilligers die jong weduwe zijn geworden en inmiddels samen op vakantie gaan. Of onze gast van 85 die respect afdwingt omdat hij zo waardig met zijn beperkingen omgaat. Heel inspirerend! Afscheid nemen bij overlijden of opname in een verpleeghuis, hoort ook bij dit werk, gezien de leeftijd van een groot deel van de gasten. Dat blijft vervelend natuurlijk, maar het is goed om te merken dat we dikwijls voor mensen van bijzondere betekenis zijn geweest in de laatste fase van hun leven.”

Herberg Welgelegen is vanaf de start een relatie van Heilbron Leiden (voorheen De Leeuw verzekeringen) voor alle verzekeringen.

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.