De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Beleggen in te verhuren woningen minder interessant in de grote steden?

Steeds meer woningen worden verkocht aan particuliere beleggers. Vooral de ontwikkelingen op de Amsterdamse woningmarkt of de andere drie grote steden komen daarbij in het nieuws. Een recente publicatie toont aan dat de slimme particuliere belegger inmiddels beter zijn heil kan zoeken in de randgemeenten van de grote steden. 

De opkomst van de 'kleine particuliere belegger'

In 2017 werd volgens de NVM ongeveer 1 op de 10 woningen verkocht aan particuliere beleggers. In de universiteits- of erfgoedsteden ligt dat percentage een stuk hoger, in Amsterdam ging het in 2017 om 1 op de 8 verkochte woningen, in 2018 zelfs over 1 op 5. We hebben het daarbij overigens niet uitsluitend over professionele beleggers of zeer vermogenden die soms tientallen of honderden woningen in bezit hebben. Ook steeds meer 'kleine particuliere beleggers', particulieren met één, twee of drie ton op de bank zijn driftig op zoek naar 'pandjes voor de verhuur'.

De grootste vijand van elke belegger... is de belegger zelf...

Net als bij beleggen op de beurs laten particuliere beleggers op de woningmarkt zich te vaak door emoties leiden. Want wie ècht rendement had willen maken op de woningmarkt, had zijn beleggingspanden gekocht halverwege 2013 (toen de crisis op de woniningmarkt op zijn dieptepunt was) of op zijn minst na de eerste tekenen van herstel van de woningmarkt in de jaren direct daarop. In deze periode was er sprake van een beperkte vraag en een groot aanbod. En bovendien stond bij veel verkopers het water aan de lippen. Inmiddels zijn de prijzen landelijk met 30% gestegen en in de meest populaire wijken van Amsterdam zijn de prijzen zelfs verdubbeld. Omdat de ontwikkeling van de huurprijzen geen gelijke tred houdt met die van koopwoningen, is het te realiseren rendement op huurwoningen inmiddels fors gedaald.

Locatie, locatie, locatie.... maar dan wel in de randgemeenten?

Volgens Frank Verwoerd van vastgoedadviesbureau Colliers concentreren veel beleggers zich op de markt van de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Dit zijn de woningmarkten waar de huizenprijzen de afgelopen jaren het meest zijn gestegen en waar de rendementen dus dalend zijn. Voor de Amsterdamse markt wordt bijvoorbeeld voor 2019 een verdere daling van het rendement begroot van 3%.

Colliers publiceerde vorige week haar Residential Investment Attractiveness Index, een nieuwe woningindex voor woningbeleggers. Uit die index blijkt dat de gemeenten rond de stad nog aantrekkelijker zijn om in te investeren. Volgens Verwoerd is rondom de stad de prijs om te beleggen lager, maar kan er net zoveel worden verdiend aan de huur.

Bron: Residential Investment Attractiveness Index, Colliers International

Wie op zoek is naar minder risico of het hoogste rendement, doet er volgens Colliers verstandig aan om uit te wijken naar de woningmarkt in één van de randgemeenten van de grootste steden. Amstelveen biedt het laagste risico, Schiedam het hoogste rendement.

Bron: Residential Investment Attractiveness Index, Colliers International


Wij wijzen u er op dat De Leeuw Makelaardij een woningmakelaar is en geen bedrijfsmakelaar. Ons bedrijf heeft geen specifieke expertise op het gebied van (particuliere) beleggingen, anders dan dat ook door ons aangeboden woningen met grote regelmaat door particuliere beleggers worden gekocht. Onze ervaringen hebben wij gebruikt voor het schrijven van de blog Een huis kopen om te verhuren? Let op deze aandachtspunten!.

De twee grafieken in dit blog zijn afkomstig uit de Residential Investment Attractiveness Index van Colliers. In verband met het ontbreken van de noodzakelijke data is Leiden niet opgenomen in de index.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.