De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Waarom de koopwoningmarkt herstelt, maar niet naar het 'oude niveau'

Op de woningmarkt is de afgelopen weken een voorzichtig herstel van het aantal verkopen te constateren. Betekent het voorzichtige herstel dat we weer onderweg zijn naar een overspannen woningmarkt zoals 'voor de kredietcrisis'? Waarom wij denken van niet, leggen we graag uit.1) Waarom de woningmarkt zich zal herstellen...

1.1 Nederland kent een structureel en groeiend woningtekort
Er zijn in Nederland nog steeds te weinig huizen. Het tekort blijft groeien, omdat er jaarlijks te weinig nieuwe huizen worden opgeleverd. De afgelopen twee jaar werden er minder woningen opgeleverd, terwijl het aantal huishoudens het komende decennium zal groeien. Daarnaast is er een grote latente verhuisbehoefte. Maar liefst 2 miljoen Nederlanders zouden in de komende jaren willen verhuizen. De verhuiswens is daarmee groter dan ooit.

1.2 Door onzekerheid over de woningmarkt zijn verhuiswensen tijdelijk opgeschort
Vanaf 2009 is er veel onzekerheid geweest over de toekomst van de koopwoningenmarkt, mede door een zwabberend beleid van de overheid. De jarenlange politieke discussies over de beperking van de hypotheekrente-aftrek zijn vele malen schadelijker geweest voor de woningmarkt dan de invoering van de maatregelen zelf.
Maar inmiddels weet de consument weer waar hij aan toe is. De regels zijn duidelijk en overzichtelijk. En dus is er sprake van een groeiend vertrouwen in de woningmarkt.

1.3 Huren wordt steeds duurder, kopen werd goedkoper
Koopwoningen zijn op dit moment betaalbaarder dan in de afgelopen 20 jaar. Huurwoningen worden duurder. Zeker de Online Encyclopedie - Scheefhuren doet er goed aan zijn mogelijkheden voor het kopen van een woning te onderzoeken. De historisch lage rentestand zorgt ervoor dat de hypotheeklasten wellicht nog lager zijn dan de huidige maandelijkse huurkosten. Kortom, goedkopere koopwoningen versus duurdere huurwoningen zorgen voor een toenemende vraag.

2) Waarom er meer woningen worden verkocht, maar waarom de prijzen (nog) niet stijgen

2.1 De prijzen zullen pas gaan stijgen als het aanbod weer  is genormaliseerd
De vraag op de woningmarkt is toegenomen, er worden meer woningen verkocht. Daarentegen is het aanbod nog steeds groter dan de vraag. Nam het woningaanbod in het eerste kwartaal van 2013 af, op dit moment lijkt het aanbod te stabiliseren.Het ligt in de lijn der verwachting dat het woningaanbod nog iets zal stijgen door de aantrekkende woningmarkt. Veel woningbezitters zien in de voorzichtig aantrekkende markt een mogelijkheid om toch hun woning te verkopen. Pas als het aanbod weer is genormaliseerd en in de lijn ligt met de vraag, zullen de prijzen weer kunnen gaan stijgen. Het ziet er naar uit dat dit nog lange tijd kan duren.

3) Waarom de woningmarkt niet zal herstellen naar het niveau van 'voor de kredietcrisis'

3.1 De prijzen van koopwoningen worden vooral bepaald door de 'leenruimte'. En die is fors afgenomen.
De prijsstijging van koopwoningen tussen 1982 en 2008 is vooral veroorzaakt door het steeds ruimere beleid van de overheid en banken op het gebied van hypotheken. Woningen werden duurder omdat kopers gemakkelijk konden lenen. De regels van de overheid en de banken zijn enorm aangescherpt. De vraag nam af en woningen werden daardoor gemiddeld 20% goedkoper.  Zolang de overheid en de banken de teugels niet opnieuw laten varen, zal er niet opnieuw een overspannen woningmarkt ontstaan.

Er zullen in de komende jaren ook minder mensen een huis kunnen kopen: Volgens inschatting van de NVM werden er in het verleden circa 25.000 woningen gekocht door starters met een tijdelijk arbeidscontract. Deze starter heeft met de huidige regels geen mogelijkheid om een koopwoning te kopen. Tussen 35.000 en 40.000 gezinnen willen wel verhuizen, maar zullen daar door een forse restschuld niet meer toe in staat zijn. De hypotheek is hoger dan de verwachte opbrengst van het huis. Meefinancieren van de restschuld is helaas een mogelijkheid die niet voor iedereen is weggelegd en niet door iedere bank juichend wordt ontvangen.

3.2 Vermogensvorming zal voor toekomstige kopers nog maar een beperkte rol spelen
Tussen 1982 en 2008 hebben woningbezitters royale winsten kunnen maken op hun eigen woning. Inmiddels realiseert elke woningbezitter dat ook aan dit rendement een risico verbonden is. Het waarde- of investeringsmotief voor een eigen woning zal in de komende jaren geen rol van betekenis meer spelen.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.