De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

6 redenen om na te denken over uw pensioen

We begrijpen dat u niet dagelijks nadenkt over uw pensioen. Maar wist u dat de meeste mensen een fors pensioentekort oplopen? Wij leggen u uit hoe dat komt.

Uw pensioen bestaat uit een optelsom van vier bedragen:

  1. Het basispensioen van de overheid (AOW)
  2. Het pensioen van uw werkgever
  3. Uw eigen aanvullende pensioenregeling
  4. De opbrengst van het door u opgebouwde vermogen

1) Het is onzeker wanneer u AOW krijgt en hoeveel AOW u krijgt

Iedereen die in Nederland woont en/of werkt heeft recht op AOW. Maar de AOW gaat steeds later in. Er zijn steeds minder werkenden die de AOW moeten opbrengen voor steeds meer gepensioneerden. Het ligt voor de hand dat de AOW-uitkering in de toekomst lager zal worden. Voor iedereen geboren vanaf 1 januari 1957 is de minimale AOW-leeftijd 67 jaar. Vanaf 2017 wordt de AOW-leeftijd ieder jaar opnieuw vastgesteld, afhankelijk van de levensverwachting. Voor iemand die nu 25 jaar is zal de AOW-leeftijd 71 jaar en 6 maanden bedragen. Voor een 40-jarige is  de AOW-leeftijd 70 jaar en voor een 50-jarige 68 jaar en 9 maanden. Wilt u zelf uitrekenen wat - op dit moment - uw verwachte pensioenleeftijd is, klik dan hier.

2) Het is onzeker hoe hoog de uitkering vanuit een pensioenfonds zal zijn

Als het goed is, dan heeft uw werkgever een pensioenregeling voor u geregeld. Dat kan een regeling zijn bij een pensioenfonds of een regeling bij een pensioenverzekeraar. Pensioenfondsen zijn aan heel strikte regels gebonden. Omdat de rente op dit moment zo laag is en pensioenfondsen daardoor weinig rendement maken, wordt de pensioenpremie verhoogd en worden de pensioenuitkeringen verlaagd.

3) De kans op pensioenbreuk bij het pensioen van uw werkgever

Bij het pensioen van uw werkgever kan zich een pensioenbreuk voordoen. Een pensioenbreuk doet zich voor als het pensioen van uw verschillende werkgevers niet op elkaar aansluit. Het komt er op neer dat het bij een vorige werkgever opgebouwde pensioen niet verder wordt verhoogd of geïndexeerd. En verder: Onze belastingregels gaan uit van een middelloonsysteem. U mag maximaal 1,875% per jaar opbouwen. Als u dat gedurende 40 jaar doet, bouwt u 40 x 1,875 = 75% van uw gemiddelde salaris aan pensioen op.
 

4) Onzekerheid over het fiscale voordeel op extra sparen voor het pensioen

U kunt via uw werkgever of met een eigen pensioenregeling ook zelf extra sparen voor uw pensioen. De overheid betaalt hier gedeeltelijk aan mee in de vorm van een belasting voordeel. Althans, op dit moment. De overheid is de afgelopen decennia steeds minder gul geworden in het ondersteunen van mensen die voor hun oudedag wilden sparen.

5) Zelf sparen: veel belasting tegenover weinig rendement

Als u een serieus bedrag heeft opgebouwd, dan zult u in de toekomst meer vermogensrendementsheffing gaan betalen. Boven € 75.000 eigen vermogen gaat u vanaf 2017 tenminste 1,4% belasting betalen. En dat terwijl banken op dit moment gemiddeld 0,6% rente vergoeden. Dat houdt in dat uw vermogen elk jaar 0,8% kleiner wordt.

6) Beleggen: lage of wisselende rendementen

Als u niet kiest voor spaarrente of een spaardeposito, dan kunt u gaan beleggen in bijvoorbeeld aandelen, vastgoed of edelmetaal. Het rendement met obligaties is op dit moment erg laag. En het rendement op aandelen, goud of vastgoed is zeer wisselend.
 

Hoe ziet uw pensioensituatie er uit?

Onze adviseurs zijn in staat om een nauwkeurige schatting te maken hoe uw pensioensituatie er, aan de hand van de huidige regels, uit zal zien. Uiteraard hebben wij geen idee hoe de regels van de overheid zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Maar we zijn wel in staat om helder te maken of u in de huidige situatie een toekomstig pensioenprobleem hebt. En op welke manier dat pensioenprobleem op te lossen zou zijn. Het in kaart brengen van uw huidige situatie is een allereerste stap. En uiteraard is het daarna aan u om te besluiten of u dat probleem wel of niet opgelost wilt zien. Mocht dat het geval zijn, dan kunnen wij u uiteraard van dienst zijn.

inkomen

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.