De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

10 tips om te besparen op uw autoverzekering

shutterstock_393955093

De autoverzekering is voor particulieren één van de meest kostbare schadeverzekeringen. Tien tips om te besparen op de kosten van uw autoverzekering.

1. Kies de juiste dekking

Er zijn ruwweg drie soorten dekkingen te onderscheiden.

  1. De WA plus casco-dekking in de volksmond 'allrisk' genoemd, is het meest uitgebreid maar daarmee ook de meest kostbare versie. De premie is gebaseerd op de nieuwwaarde. Bij totaal verlies van een oudere auto wordt in beginsel de dagwaarde uitgekeerd. Er zijn verzekeraars die alleen in het eerste jaar de nieuwwaarde vergoeden, andere verzekeraars vergoeden drie jaar lang deze nieuwwaarde. Hoe ouder uw auto is, hoe minder interessant een WA plus casco-verzekering daarom wordt. Het omslagpunt ligt bij veel verzekeringen op vijf jaar. 
  2. Een WA-dekking is het minst uitgebreid. WA staat voor 'wettelijke aansprakelijkheid'. De verzekering tegen aansprakelijkheid is in ons land voor iedereen verplicht. Bij deze verzekeringsvorm is schade aan uw eigen auto niet verzekerd, wel de schade die u toebrengt aan anderen. 
  3. Een WA beperkt casco-dekking biedt een mooie tussenvorm. Uw auto is dan verzekerd tegen diefstal, brand, ruitbreuk en aanrijding met dieren. En uiteraard bent u verzekerd tegen de aansprakelijkheidsclaims van anderen. 

2. Claim uw schade niet

Elk jaar dat u geen schade claimt, bouwt u no-claim korting op. Als u een schuldschade claimt, dan valt u vijf schadevrije jaren terug. Daardoor gaat uw premie omhoog. En dat werkt een aantal jaren door. Het kan daarom interessant zijn om een schade zelf te betalen. Uw verzekeringsadviseur kan voor u berekenen of het voordelig is om een schade al dan niet voor eigen rekening te nemen.

3. Kies voor een (vrijwillig) hoger eigen risico

Er zijn verzekeraars die de mogelijkheid bieden van een hoger eigen risico op de cascodekking. In geval van schade krijgt u niet het hele bedrag vergoedt, maar daar staat wel een aantrekkelijker premie tegenover. Tip: Een hoger eigen risico leidt tot een lagere premie. Naarmate u meer schadevrije jaren heeft, neemt dit voordeel af. Hoe minder schadevrije jaren u heeft, hoe groter het premievoordeel is van een hoger eigen risico.

 

4. Kies voor Nederlanddekking als u niet in het buitenland rijdt

Er zijn verzekeraars die een aanvullende dekking bieden op de standaard autoverzekeringen voor schade in het buitenland. Het gaat daarbij om:

  • Pechhulpservice; 
  • Repatriëringskosten van het voertuig en inzittenden; 
  • Vervangend vervoer indien reparatie niet direct ter plekke kan worden uitgevoerd; 
  • Extra verblijfskosten indien de reparatie onverhoopt langer duurt.

Als u niet buiten Nederland rijdt, dan heeft u ook niets aan een verzekering die een uitgebreide dekking biedt in het buitenland.

 

5. Twee auto’s in de verzekering: profiteer van een tweedegezinsautoregeling!

Er zijn verzekeraars die een extra korting bieden als er binnen één gezin twee auto's zijn verzekerd. De tweede auto, zolang die van u of van uw partner is, krijgt dan dezelfde of een extra no-claimkorting. Dit geldt nadrukkelijk niet voor de auto van uw zoon of dochter.

 

6. Voorkom dubbele verzekering van pechhulp

Bij enkele verzekeraars bestaat de mogelijkheid om pechhulp mee te verzekeren. Maar wellicht heeft u op andere manieren al recht op mobiliteitsservice. Er zijn automerken die zelf pechhulp aanbieden, zowel in Nederland als in het buitenland. Maar wellicht heeft u ook nog een abonnement op een pechhulpdienst. Er zijn in ons land verschillende aanbieders van pechhulpdiensten, zoals AD autobedrijf, ANWB (Wegenwacht), BOVAG, EAC, Allianz Global Assistance en Route Mobiel.

 

7. Voorkom dubbele verzekering van rechtsbijstand

U kunt rechtsbijstand meeverzekeren bij uw autoverzekering, waarmee u recht heeft op juridische hulp bij autoschade. Als u een algemene of gezins-rechtsbijstandsverzekering hebt, dan is de kans heel groot dat ook daarin al een verkeer- of autodekking is opgenomen.

 

8. Kies voor jaarbetaling in plaats van maandbetaling

Als u over voldoende financiële reserves beschikt, dan kan het lonend zijn om de premie van uw autoverzekering ineens te betalen. Als u kiest voor maandbetaling, dan kan de uiteindelijke premie tot 6% per jaar hoger zijn dan bij jaarbetaling.

 

9. Ga op zoek naar bijzondere verzekeringsproducten die bij u passen

Verzekeraar Turien biedt een online-verzekering met de naam Whoosz!. Dit is een verzekering voor auto's jonger dan 10 jaar, speciaal gericht op mensen die netjes rijden en weinig schade maken. De basispremie is niet bijzonder gunstig, maar gebruikers die tenminste 2500 kilometer per jaar hun foutloze rijgedrag laten registreren door een app, kunnen 100 euro korting krijgen op de premie. Voor de liefhebbers van recreatief gebruikte oldtimers bestaan speciale verzekeringen die vaak tegen zeer aantrekkelijke premies worden aangeboden. Er moet een andere auto aanwezig zijn voor dagelijks gebruik, de oldtimer mag uitsluitend recreatief worden gebruikt. In sommige gevallen mag u jaarlijks niet meer rijden dan bijvoorbeeld 7.500 kilometer. De bestuurder moet vaak ouder zijn dan 30 jaar en ook aan de stalling van de oldtimer worden bijzondere eisen gesteld.

10. Laat de keuze voor uw autoverzekering over aan een onafhankelijk adviseur 

De Leeuw Verzekeringen is 100% onafhankelijk van banken en verzekeraars.
  • juridisch onafhankelijk , ons bedrijf is privé eigendom zonder belangen van banken of verzekeraars. 
  • financieel onafhankelijk, we hebben géén leningen van met ons samenwerkende banken of verzekeraars. 
  • commercieel onafhankelijk, we hebben géén inkoopafspraken met banken of verzekeraars.
Daarom zijn we als géén ander in staat om voor onze klanten de verzekeringsoplossing te zoeken die het beste aansluit op hun behoeften. Nu en in de toekomst. Om u optimaal van dienst te zijn, moeten wij uiteraard inzicht hebben in uw persoonlijke en zakelijke situatie. Maar ook in een volledig overzicht van uw verzekeringspakket.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.