De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

De kleine lettertjes (1) : Inzicht in de opzichtclausule

De opzichtclausule maakt onderdeel uit van alle polisvoorwaarden voor aansprakelijkheids­ver­zekeringen, zowel particulier als bedrijfsmatig. Als deze opzichtclausule van toepassing is, is de schade soms niet of niet volledig verzekerd. Wat houdt de opzichtclausule in?

Om de opzichtclausule goed te begrijpen, moeten we terug naar de essentie van de aansprakelijk­heids­verzekering. Deze dekt schade door aansprakelijkheid: schade die u aan een ander toebrengt. Schade aan eigen zaken is niet gedekt. U kunt uzelf immers niet aansprakelijk stellen. Schade die door een verzekerde op de polis wordt toegebracht aan een andere verzekerde, is ook niet gedekt. De opzichtclausule gaat over schade aan zaken die weliswaar van een ander zijn, maar die u gebruikt ‘alsof ze uw eigendom zijn’.  Het ‘opzichtrisico’ wordt daarom ook wel het ‘quasi eigenaars­risico’ genoemd. Het gaat bij de opzichtclausule dus om zaken die u bijvoorbeeld heeft geleend, gehuurd of  in gebruik heeft.

In vrijwel alle Aansprakelijkheids Verzekeringen voor Bedrijven (AVB) is elke vorm van opzichtschade uitgesloten. Bij de Aansprakelijkheids Verzekering voor Particulieren (AVP) zijn enkele vormen van opzichtschade gedekt. Veelal is opzichtschade onder een AVP niet gedekt bij onder andere 'gebruik tegen betaling', schade aan auto's of boten en bij verlies van betaalmiddelen. Onder aan deze pagina treft u een voorbeeld aan van onze polisvoorwaarden.


Voorbeelden

  • Als u de meest uitgebreide inboedelverzekering heeft en u laat per ongeluk uw boormachine uit uw handen vallen, dan is de schade aan de boormachine gedekt onder uw inboedelverzekering. Als het gaat om een geleende boormachine van uw buurman, dan valt deze schade onder de opzichtclausule.  (veelal gedekt op uw AVP).
  • Op de meest uitgebreide fietsverzekering is schade die u zelf per ongeluk veroorzaakt aan uw fiets gedekt. Als u een fiets huurt of leent, dan valt de schade onder de opzichtclausule van de aansprakelijkheidsverzekering.
    (veelal gedekt op uw AVP).
  • Als uw kind tijdens het voetballen de auto van uw buurman beschadigd, dan is deze schade gedekt onder uw aansprakelijkheidsverzekering. Als uw kind de leaseauto van uw werkgever beschadigt, valt de schade onder de opzichtclausule. (niet gedekt op uw AVP).


Tips

  • Pas op met het (uit)lenen van kostbare zaken. Als u kostbare zaken leent of uitleent, is het goed om te controleren in hoeverre eventuele schade gedekt is bij de uitlener of onder de polisvoorwaarden van degene die leent.
    (lenen van fotocamera of videocamera, auto, een dagje varen met de sloep, zeilboot of surfplank van uw buurman).
  • Bedrijfsmatige aansprakelijkheidsverzekeringen. In bedrijfsmatige aansprakelijkheidsverzekeringen is het opzichtrisico vrijwel altijd standaard uitgesloten. Informeer bij uw adviseur naar de mogelijkheden om dit risico gedeeltelijk mee te verzekeren. In dat geval wordt een clausule aan uw aansprakelijkheidsverzekering toegevoegd die ook wel de ‘ambachtsliedenclausule’ wordt genoemd. Dat is heel belangrijk als u binnen uw bedrijf werkt aan of met de eigendommen van anderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schilders, aannemers, beletteraars, onderhoudsbedrijven, schoonmaakbedrijven, reparatiebedrijven enzovoorts)

 

Opzichtclausule De Leeuw Aansprakelijkheids Verzekering voor Particulieren (AVP)

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.