Wie tijdens de covid-19 pandemie naar het buitenland reist, loopt een serieus risico. Reisverzekeringen bieden nog maar zelden dekking, terwijl ook de zorgverzekering vaak onvoldoende dekking biedt. Ziek worden op reis is daarom in coronatijd steeds vaker een kwestie van 'eigen risico'.
1) November 2020 - Wereldwijd negatief reisadvies leidt tot wereldwijd probleem met de dekking van uw reisverzekering

Op 11 november was er geen enkel land op de wereld waarvoor geen negatief reisadvies van toepassing was. De wereldkaart is oranje (reis alleen als het moet) of rood (alle reizen worden afgeraden). Dat houdt in dat u in beginsel reist op 'eigen risico', want de standaard reisverzekeringen bieden geen dekking als er een negatief reisadvies van toepassing is. Dat geldt ook voor de standaard doorlopende reisverzekering, een verzekeringsvorm waar 3 op de 8 Nederlanders voor hebben gekozen. Door de coronacrisis en de negatieve reisadviezen is die verzekering op dit moment nog maar weinig waard.Reisverzekeraars gaan elk op hun eigen manier om met de ontstane situatie. Het zal lastig zijn om een verzekeraar te vinden die bereid is om medische kosten te vergoeden, er zijn wel duidelijke verschillen tussen verzekeraars waar het gaat om de dekking van niet-medische schade, zoals de diefstal van bagage. De ene verzekeraar vergoedt deze niet-coronagerelateerde schade wel, de ander niet. Mocht u in een land zijn waar tijdens uw verblijf een code oranje of rood wordt gegeven, dan blijft u verzekerd op voorwaarde dat u het gebied zo snel mogelijk verlaat.
2) De 'werelddekking' van uw ziektekostenverzekering
Er is hoop. Want de basisdekking van de 'normale' ziektekostenverzekering biedt in beginsel 'werelddekking'. En in dat basispakket zit een belangrijk gedeelte van de spoedeisende hulp, zoals de kosten van een huisarts of ziekenhuis. De dekking van de ziektekostenverzekering bevat echter een aantal serieuze beperkingen.
2.1 maximale vergoeding van 'Nederlandse' zorgtarieven
Een belangrijke beperking is dat u slechts verzekerd bent tegen het 'Nederlandse' niveau van de zorgkosten. U krijgt in beginsel niet meer vergoedt dan een behandeling in Nederland zou hebben gekost. Dat houdt in dat u serieuze bedragen moet bijbetalen als u behandeld wordt in landen als de Verenigde Staten, Turkije, Canada en Thailand. Maar ook een behandeling in een dure particuliere kliniek in Spanje kan fors duurder zijn dan we bij ons in Nederland gewend zijn.
2.2 geen vergoeding van aan zorg gerelateerde uitgaven
Reisverzekeringen bieden vaak dekking voor aan zorg gerelateerde uitgaven, waarbij u moet denken aan de kosten van repatriëring en evacuatie. Zorgverzekeringen bieden vaak geen dekking voor deze kosten.
3) Toch op reis? Maak gebruik van een 'maatwerk reisverzekering'
Wie nu in Europa reist, kan niet of nauwelijks gebruik maken van de reguliere reisverzekering en is aangewezen op de beperkte voorwaarden van zijn of haar zorgverzekering. Waar onwil is, ontstaat altijd een omweg. En dus zijn er steeds meer kleinere en gespecialiseerde verzekeraars die ruimere oplossingen voor dit probleem aanbieden. Het moge duidelijk zijn dat dit soort producten niet goedkoop is. Wie op reis MOET of persé op reis WIL, wordt aangeraden om zich vooraf goed te laten adviseren over een goede verzekeringsoplossing. De premie van een gespecialiseerde verzekering is niet goedkoop, maar valt in het niet bij een gepeperde rekening van een particuliere kliniek in èn buiten Europa.