De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Het energielabel. Wat is er veranderd per juli 2019? En wat gaat er nog meer veranderen?

Sinds 2015 is het energielabel verplicht. Maar daarvoor hoeft u (nog) geen dure deskundige in te schakelen. Niet voldoen aan de verplichting om een energielabel levert u als particulier vanaf 3 juli 2019 wel een boete op van € 170,=.

Wat is het energielabel?

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Als u uw woning wilt verhuren of verkopen dan bent u vanaf 2015 verplicht om een energielabel voor uw woning te hebben. Er zijn twee manieren om dat energielabel aan te vragen.

Hoe werkt het Energielabel nu?

Bij de Energie Index wordt er een uitgebreid en professioneel onderzoek verricht naar de energieprestaties van uw woning door een adviseur waarbij circa 150 kenmerken worden opgenomen. Deze methode leidde destijds tot grote kritiek in vermand met de hogere kosten. En daarom werd in 2015 een tweede methode geaccepterd.

Bij het Vereenvoudigd Energie Label (VEL) voert u als woningeigenaar zelf circa tien kenmerken in op de website https://www.energielabelvoorwoningen.nl. Uw invoer wordt 'op afstand' gecontroleerd door een erkend deskundige waarna u een Vereenvoudigd Energie Label krijgt.

Als u een huis te koop aanbiedt of verhuurt zonder Energielabel, dan loopt u nu het risico op een voorwaardelijke geldstraf van € 405,=. En als u het energielabel alsnog registreerde, dan verviel de boete.

Verandering 1 : Geen energielabel? Dan direct een boete!

Deze wijziging is defintief en geldt vanaf 3 juli 2019

De voorwaardelijke boete verdwijnt. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft aangekondigd direct een boete op te leggen zonder de mogelijkheid om dit achteraf nog recht te zetten. De boete bedraagt € 170,= voor particulieren en € 340,= voor organisaties.

Verandering 2 : Geen Vereenvoudigd Energie Label meer, kosten van het nieuwe energielabel ca. € 200

Deze wijziging is nog niet definitief!

Als het aan minister Ollongren ligt, dan verdwijnt het Vereenvoudigde Energielabel Weer omdat er volgens de Minister behoefte is aan meer nauwkeurigheid en aan aanpassing van onze nationale regeling aan de Europese richtlijnen. Dat houdt in dat er vanaf 1 juli 2020 verplicht een labeladviseur moet worden ingeschakeld. Vereniging Eigen Huis schat in dat de kosten van dit label ongeveer € 200,= zullen bedragen.

Het is nog niet zeker dat er in de Tweede Kamer draagvlak bestaat voor de nieuwe regeling. Vooralsnog lijkt de VVD tegen.

Onze visie

Wij merken dat steeds meer particulieren - en vooral expats - grote waarde hechten aan het energielabel. Of u nu klimaatdrammer bent of klimaatoptimist, als belangstellenden voor uw woning waarde hechten aan dat label, dan is het geziende beperkte kosten van het label verstandig om zorg te dragen voor een goed en onderbouwd energielabel.

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.