De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Hoverboards: verboden op de openbare weg, vaak niet verzekerd

shutterstock_503167540.jpgHoverboards, je ziet ze steeds vaker. Ook op de openbare weg kijkt niemand er meer van op als er iemand op een hoverboard rijdt. Maar het gebruik van een hoverboard op de openbare weg is nog steeds verboden. En dus is schade, die met een hoverboard wordt veroorzaakt, in heel veel gevallen niet verzekerd.

Wat is een hoverboard

Een hoverboard is een gemotoriseerd skateboard, dat lijkt op een segway zonder stuur. Een minder gangbare naam voor een hoverboard is 'Smart Balance Board'. Wikipedia definieert het begrip 'hoverboard' als volgt: "Een hoverboard is een door elektromotoren aangedreven eenpersoonstransportmiddel. Het is een uit twee delen bestaande plank met een ingebouwde accu en met aan weerszijden wieltjes. Het apparaat heeft geen stuur; sturen gebeurt door het verplaatsen van gewicht en het met de voeten manipuleren van de plank." De maximumsnelheid ligt tussen 10 en 15 kilometer per uur, maar kan oplopen tot 20 kilometer per uur. Hoverboards kosten tussen € 200 en € 600. 

Hoverboards en de Nederlandse wet

Het is wettelijk niet toegestaan om met een hoverboard op de openbare weg te rijden. Het is ook niet toegestaan om op de stoep te rijden met een hoverboard. Omdat het hoveboard geen stuur heeft en geen zitplaats, valt het onder geen enkele categorie van voertuigen die zijn goedgekeurd voor gebruik op de weg. In dat opzicht is er sprake van een belangrijk verschil tussen een hoverboard en een elektrische step, elektrische scooter of Segway. Segways zijn door de Nederlandse overheid aangewezen als 'bijzondere bromfiets'. Dat heeft tot gevolg dat er voor een Segway ook bijzondere regels gelden. Een Segway moet bijvoorbeeld verzekerd zijn èn voorzien van een 'verzekeringsplaatje'. Wat geldt voor een hoverboard, geldt overigens ook voor elektrische skateboards en airwheels. Deze apparaten mogen wel worden verkocht maar zijn uitsluitend toegestaan voor thuisgebruik.

De risico's van het gebruik van een hoverboard op de openbare weg

Voor de Nederlandse wet is een hoverboard een verboden gemotoriseerd voertuig zonder stuur. Hoverboards worden vaak 'getolereerd'. Maar iedereen die zich met een hoverboard op de openbare weg begeeft, loopt flinke risico's. Dat begint met het risico op een boete voor het niet kunnen tonen van een verzekeringsbewijs of een boete voor het onverzekerd rondrijden. Omdat een hoverboard een illegaal transportmiddel is, is de politie bevoegd om het apparaat in beslag te nemen. Dat gebeurt enkele tientallen malen per jaar.

Hoverboards en uw verzekering

U doet er verstandig aan om, voordat u op een hoverboard stapt of uw kinderen op een hoverboard laat stappen, bij uw verzekeringsadviseur na te gaan of u verzekerd bent. Het grootste belang zit niet bij de casco-dekking voor het hoverboard, maar bij de aansprakelijkheidsdekking. Want stel nu dat u of uw kind schade veroorzaakt aan een dure auto. Om het nog maar helemaal niet te hebben over letselschade aan de berijder van het hoverboard of derden. Er zijn grote verschillen in de manier waarop verzekeraars omgaan met hoverboards. Een gedeelte van de verzekeraars (waaronder ASR, SNS en Ohra) biedt geen enkele aansprakelijkheidsdekking voor hoverboards. Andere verzekeraars bieden dekking voor hoverboards die niet harder kunnen dan 6 (Reaal) of 16 kilometer per uur (ABN AMRO). Er zijn ook verzekeraars die hoverboards benaderen als kinderspeelgoed en derhalve wèl dekking bieden bij gebruik van het hoverboard door kinderen maar niet bij gebruik door volwassenen.

 

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.