De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

10 redenen waarom u juist nu een NVM-aankoopmakelaar zou moeten inschakelen

Header Jan LR 2De Nederlandse woningmarkt is een verkopersmarkt, gekenmerkt door weinig aanbod, veel vraag en oplopende prijzen. Kopers hebben een beperkte keuze en moeten steeds vaker onder druk een beslissing nemen. Juist nu biedt een aankoopmakelaar uitkomst. We geven u tien redenen waarom. 

Alleen met een NVM-aankoopmakelaar krijgt u direct inzicht in het totale woningaanbod

1) Een NVM-aankoopmakelaar toont u het volledige aanbod, Funda niet

NVM-Makelaars zijn verplicht om het woningaanbod aan te melden bij de NVM en daarmee bij hun collega's. Het is echter niet verplicht om een woning op Funda te zetten. Steeds vaker worden woningen niet op Funda geplaatst, omdat die plaatsing niet in alle gevallen in het belang is van de verkoop-opdrachtgever. Dat maakt dat er meer woningaanbod is, dan voor u op Funda te vinden is. Uw NVM-aankoopmakelaar kan u op de hoogte houden van dit aanbod.

2) Een NVM-aankoopmakelaar informeert u direct over het aanbod, Funda niet

Als een woning wel op Funda wordt gezet, dan gebeurt dat steeds vaker pas na enkele dagen. Tijdens de eerste dagen van de verkoop wordt de woning dan alleen via social-mediakanalen gedeeld. Dat maakt dat er meer nieuw woningaanbod is, dat nog niet op Funda te vinden is. Uw NVM-aankoopmakelaar kan u op de hoogte houden van dit aanbod.

 

Met een NVM-aankoopmakelaar bent u voor de verkopende partij een aantrekkelijker kandidaat

3) Een koper met een NVM-aankoopmakelaar is gegarandeerd een koper die exact weet wat hij kan betalen

Als verkoper of verkopend makelaar moet u maar afwachten of een potentiële gegadigde zijn actuele financiële mogelijkheden kent. Elke aankoopmakelaar weet dat de houdbaarheidsdatum van een hypotheekadvies beperkt is. En dus zal een aankoopmakelaar pas voor een opdrachtgever aan de slag gaan, als er sprake is van een recent hypotheekadvies. De kans dat de opdrachtgever van een NVM-aankoopmakelaar alsnog moet afhaken omdat de hypotheek niet rondkomt, is een stuk kleiner dan bij een particuliere koper. Verkoopmakelaars weten dat. Dat maakt dat uw kansen in het onderhandelingsproces toenemen als u gebruik maakt van een NVM-aankoopmakelaar.

4) Een koper met een NVM-aankoopmakelaar is gegarandeerd een serieuze koper die weet wat hij wil

Afspraak is afspraak. Maar dat geldt niet bij een particuliere transactie over een woning. Zelfs als een koper een koopovereenkomst heeft getekend, heeft hij nog recht op 'drie dagen bedenktijd'. Als dat nieuws voor u is, dan verwijzen wij u naar onze blogs Woning gekocht of verkocht? Afspraak is niet altijd afspraak! en Wanneer is de mondelinge koop van een huis rechtsgeldig? (Schriftelijkheidsvereiste).

Het recht om gebruik te maken van deze bedenktijd is wettelijk bepaald. En uiteraard mag ook een koper met een eigen aankoopmakelaar gebruik maken van die bedenktijd. De kans dat dat gebeurt, is echter vele malen kleiner dan bij een willekeurige particuliere koper. Een koper met een NVM-aankoopmakelaar is een koper die exact weet wat hij wil. Als was het alleen maar omdat een aankoopmakelaar er weinig trek in zal hebben om tijd te investeren in een koper die dat nog niet weet.

 

Een NVM-aankoopmakelaar bereikt gegarandeerd een beter onderhandelingsresultaat dan een koper zonder makelaar

5) Een huis kopen doe je met je hoofd èn je hart. Een NVM-makelaar onderhandelt zakelijk en professioneel.

Een aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken en kan daarom zakelijk en objectief de (waarde van de) woning beoordelen. Waar bij een particulier de emoties nogal eens overheersen (laten we maar een hoog bod doen, want straks wordt het huis aan een ander verkocht) blijft een aankoopmakelaar nuchter. En dat kan duizenden euro's schelen.

6) Een NVM-makelaar kent en benut de spelregels van het onderhandelingsproces (en veel kandidaat-kopers blijkbaar niet)

 


De bovenste statistiek geeft aan hoe vaak ons blog wordt geraadpleegd door kandidaat-kopers voor informatie over het onderhandelingsproces, de onderste hoe vaak zij op ons blog vragen stellen over het onderhandelingsproces. Blijkbaar houdt geen onderwerp kandidaat-kopers zo bezig als dit onderwerp en het aantal misverstanden is enorm. Een NVM-aankoopmakelaar kent de spelregels. En weet hoe deze het beste kunnen worden benut. Dat scheelt een hoop zorgen!

7) Ook in de huidige woningmarkt kan er vaak nog worden onderhandeld. En een NVM-aankoopmakelaar weet wanneer.

In het eerste kwartaal van 2018 werd bijna 28% van alle woningen in Nederland boven de vraagprijs verkocht terwijl 16% van de woningen voor de vraagprijs van de hand ging. Dat houdt in dat bij 44% van alle woningverkopen in het eerste kwartaal er geen onderhandelingsruimte voor de koper was. Maar bij het merendeel van alle transacties werd er nog steeds onderhandeld.

Soms lijkt het erop alsof alle woningen binnen één of enkele weken worden verkocht. De looptijd van verkocht woningaanbod lag in het eerste kwartaal van 2018 echter op 56 dagen. De looptijd van de gemiddelde woning in het woningaanbod lag echter op 217 dagen. Dat houdt in dat de woningen worden verkocht, vaak de woningen zijn die nog maar kort in het aanbod staan. Maar tegelijkertijd zijn er ook woningen die al wat langer te koop staan. Een NVM-aankoopmakelaar kent dit aanbod. En, veel belangrijker nog, een NVM-aankoopmakelaar kent de reden waarom sommige woningen wat langer op de markt staan. En dus wanneer er nog speelruimte is voor een onderhandeling!

 

Met een NVM-aankoopmakelaar kunt u, ook onder tijdsdruk, een weloverwogen beslissing nemen over de meest kostbare aankoop van uw leven

8) Een NVM-aankoopmakelaar voorkomt onzekerheid over uw risico's op 'verborgen gebreken'

Vooral in de afgelopen periode kregen wij op onze website een record-aantal bezoekers die ons vragen stelden over het onderwerp 'verborgen gebreken'. Dat is logisch, omdat kandidaat-kopers soms in een zeer korte tijd een besluit moeten nemen om wel of geen bod op een woning te doen. En daardoor ontstaat achteraf vaak veel discussie over 'verborgen gebreken'.

Een NVM-aankoopmakelaar weet hoe het zit. En weet vooral wat u kunt doen om de kans op problemen over verborgen gebreken te minimaliseren. We lichten een tipje van de sluier op met twee gratis adviezen:

  1. Zorg dat u - voorafgaand aan de bezichtiging - beschikt over een exemplaar van de 'vragenlijst verkoop woningen' die de verkoper heeft ingevuld bij aanvang van de verkoopprocedure;
  2. Ook als de verkoper niet akkoord gaat met het 'bouwkundig voorbehoud', dan kunt u de woning bouwkundig laten keuren in de periode tussen de mondelinge wilsovereenstemming en het aflopen van de bedenktijd. Lees daarover onze blog: Het bouwkundig voorbehoud standaard in het koopcontract.

9) Een NVM-aankoopmakelaar voorkomt onzekerheid over de kleine lettertjes in de koopovereenkomst

Bent u bekend met de betekenis van clausules zoals de 'ouderdomsclausule', de 'asbestclausule' of de 'niet-zelfbewoningsclausule'? Dit zijn de namen van veel voorkomende clausules die kunnen voorkomen in de koopovereenkomsten voor woningen en appartementen. Het effect van deze clausules is dat ze de aansprakelijkheid van de verkoper verminderen en dus het risico voor de koper vergroten. In ons blog Verborgen gebreken (3/5) : Vastlegging van bijzonderheden in de koopovereenkomst leest u wat de betekenis is van deze clausules.

 10) Dè woningmarkt bestaat niet. Maar uw NVM-aankoopmakelaar weet alles van de lokale markt die voor u van belang is

Dè woningmarkt bestaat niet. De Nederlandse woningmarkt is een optelsom van talloze regionale en plaatselijke deelmarkten. Maar ook in een lokale woningmarkt zijn er grote verschillen tussen de markten voor bijvoorbeeld appartementen, tussenwoningen en vrijstaande woningen. U weet ongetwijfeld dat de woningmarkten in steden als Amsterdam, Groningen en Den Haag meer overspannen zijn dan de markt in oost-groningen. Maar weet u zeker of bijvoorbeeld de woningmarkt voor appartementen in Oegstgeest, Katwijk of Leiderdorp net zo hectisch is als die voor tussenwoningen?

Uw NVM-aankoopmakelaar kent de markt. In al haar facetten. En daar kunt u uw voordeel mee doen.

Benieuwd wat De Leeuw Makelaardij voor u kan betekenen?

Onze medewerkers leggen u graag uit wat De Leeuw Makelaardij voor u kan betekenen als aankoopmakelaar. De gegevens van onze vestigingen vindt u hier.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.