De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Het bouwkundig voorbehoud standaard in het koopcontract

Bouwkundig voorbehoudVanaf 1 februari 2018 maakt het 'bouwkundig voorbehoud' standaard deel uit van de koopovereenkomst. Wat betekent dit precies? Over de zin en onzin van de recente wijziging in de standaard koopovereenkomst voor woningen.

 

Wat is een bouwkundig voorbehoud?

Het 'bouwkundig voorbehoud' is een ontbindende voorwaarde. Een ontbindende voorwaarde is een clausule in een overeenkomst, waardoor de overeenkomst kan worden ontbonden als de voorwaarde niet wordt gerealiseerd. De meest bekende ontbindende voorwaarden zijn de voorwaarden waarmee een koop kan worden ontbonden als de koper geen passende financiering krijgt aangeboden of als de koper niet in aanmerking blijkt te komen voor Nationale Hypotheek Garantie. Met een bouwkundig voorbehoud kan de koop van een woning worden ontbonden als na onderzoek door een bouwkundige blijkt dat er sprake is van ernstige gebreken of als noodzakelijke herstelkosten meer bedragen dan een vooraf afgesproken maximum.

Wat is er veranderd?

Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbondhebben met makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro afgesproken dat het bouwkundig voorbehoud standaard wordt opgenomen in de model-koopovereenkomst. Daarmee is het overigens niet verplicht dat het bouwkundig voorbehoud onderdeel uitmaakt van individuele koopovereenkomsten. De verkoper kan vooraf aangegeven dat de clausule op de verkoop niet van toepassing is. In dat geval moet het bouwkundig voorbehoud zichtbaar worden doorgehaald in de verkoopovereenkomst.

Zinnig of onzinnig?

Het nieuws omtrent het 'bouwkundig voorbehoud' is wat ons betreft meer een publiciteitsstunt dan een daadwerkelijke verandering of verbetering. Kopers van woningen zijn in Nederland buitengewoon beschermd. Ook nadat een koper zijn handtekening onder een koopovereenkomst heeft gezet, kan hij zich nog gedurende drie dagen bedenken. Nadat verkoper en koper het mondeling eens zijn geworden over de verkoop duurt het vaak nog een paar dagen voordat de koopovereenkomst wordt ondertekend. In combinatie met de drie dagen bedenktijd levert dat ruim voldoende tijd op om een woning bouwkundig te laten keuren. De koper heeft geen bouwkundig voorbehoud nodig, omdat hij gebruik kan maken van de bedenktijd als de bouwkundige keuring minder positief uitvalt dan verwacht. Ook in het geval een verkoper niet instemt met het bouwkundig voorbehoud en het voorbehoud wordt doorgehaald in de koopovereenkomst, kan de koper de woning laten keuren en gebruik maken van de bedenktijd. Een koper hoeft niet aan te geven waarom hij zich bedenkt.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.