De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

De kleine lettertjes (12) - Schade aan uw mobieltje geeft geen recht op een volledig nieuw toestel

Als uw mobieltje beschadigd raakt, dan hoeft uw verzekeraar u geen nieuwe telefoon aan te bieden. En dat maakt dat het afsluiten van een vaak dure verzekering bij de aankoop van een nieuw mobieltje vaak niet zinvol is.

Smartphones zijn kwetsbaar

Volgens Metro liep in 2015 één op de tien smartphonebezitters rond met een kapot scherm. En ongeveer 20% van alle toestellen heeft een mankement aan het scherm, de accu of de knoppen. Vaak is het voordeliger om een telefoon te laten repareren dan een beroep te doen op een verzekering.

De Consumentenbond is niet enthousiast over de meeste verzekeringen voor mobiele telefoons. De premie is vaak fors (tussen 50 en 200 euro per jaar). In onze blog De kleine lettertjes (11) - Barst in scherm van telefoon of tablet steeds vaker onverzekerd lieten we al weten dat steeds meer verzekeraars uitsluitingen hanteren voor schade aan mobieltjes.

En inmiddels is er een nieuw argument om af te zien van een dure verzekering voor uw mobieltje. Het klachteninstituut Kifid oordeelde dat verzekeraars die een vervangende telefoon aanbieden, ook een ouder en soms opgeknapt (refurbished) exemplaar mogen aanbieden. U heeft niet zonder meer recht op een nieuwe telefoon.

Waarom u geen recht heeft op een nieuwe telefoon

De 'kleine lettertjes' in polisvoorwaarden hebben te maken met de uitgangspunten en principes van het verzekeringsrecht. Eén van de belangrijkste (wettelijke) uitgangspunten bij schadeverzekeringen is het indemniteitsbeginsel. Dat houdt in dat een schadeverzekering bedoeld is om schade te vergoeden. Niet meer dan dat. U mag er in financieel opzicht niet op vooruit gaan.

Zowel in de wet als in de meeste verzekeringsvoorwaarden is bepaald dat u recht heeft op de 'vervangingswaarde'. Dat houdt in dat u recht heeft op een zelfde (maar gerepareerd) model telefoon. Maar ook een oudere, opgeknapte telefoon met gelijkwaardige specificaties voldoet daaraan.

Ons advies

Veel consumenten laten zich verleiden om bij de aankoop van een nieuw mobieltje een dure toestelverzekering af te sluiten. De premie van een dergelijke verzekering is fors en bedraagt tussen € 50 en € 200 per jaar. En de kans dat u tevreden bent met de uitkering van die verzekering, is klein.

Het is verstandiger om uzelf de premie van een toestelverzekering te besparen. Mocht uw telefoon beschadigd raken, dan kunt u uw telefoon veel beter laten repareren. Sparen voor een nieuw toestel is een stuk voordeliger dan verzekeren!

Onze andere blogs over de 'kleine lettertjes'

De kleine lettertjes (1) : Inzicht in de opzichtclausule
De kleine lettertjes (2) : De reparatieplicht
De kleine lettertjes (3) : Brandregres Bedrijven
De kleine lettertjes (4) : Gerommel met uw reisverzekering
De kleine lettertjes (5) : De hoge prijs van de laagste autopremie
De kleine lettertjes (6) : Leugentjes lonen niet
De kleine lettertjes (7) : De opzetclausule in uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering
De kleine lettertjes (8) : Beruchte uitsluitingen van uw (all risk) woonhuisverzekering
De kleine lettertjes (9) : Waterschade door regen of overstroming
De kleine lettertjes (10) : Vuurwerkschade, gedekt of niet?
De kleine lettertjes (11) : Barst in scherm van telefoon of tablet steeds vaker onverzekerdBarst in scherm van telefoon of tablet steeds vaker onverzekerd

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.