De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Het tijdelijk verhuren van uw koopwoning en de fiscus

shutterstock_75427306.jpg

Steeds meer Nederlanders verhuren hun woning. Over de risico's daarvan schreven wij eerder in onze blog De risico's van tijdelijke 'particuliere' verhuur. Dit keer behandelen we de fiscale aspecten.

Fiscale behandeling van (zuivere) huurinkomsten uit de eigen woning

Als u uw koopwoning tijdelijk verhuurt dan behoudt uw woning de fiscale status van 'eigen woning'. De inkomsten uit tijdelijke verhuur worden voor 70% belast in box 1. De kosten die u maakt voor gas, water, licht, promotie en schoonmaak zijn aftrekbaar. Het percentage belasting dat u betaalt bedraagt, afhankelijk van de hoogte van uw inkomen, tussen 35,5% en 52%. Onderhoudskosten, afschrijvingskosten en vaste lasten mag u niet aftrekken van de ontvangen huur.

Fiscale behandeling in geval van 'bed and breakfast'

Als u uw huurders niet alleen tijdelijk woongenot levert maar ook een ontbijt, dan valt u onder andere regels. De inkomsten uit verhuur vallen onder dat geval onder 'resultaat uit overige werkzaamheden'.

Fiscale behandeling van andere dan tijdelijke verhuur

Als u uw woning voor langere tijd verhuurt en niet meer inschreven staat op het desbetreffende adres, dan heeft uw woning niet langer de status van 'eigen woning. De woning wordt gezien als vermogen. U betaalt jaarlijks tussen 0,86% en 1,62% vermogensrendementsheffing over de woning. De huurinkomsten zijn in die situatie veelal onbelast, maar uiteraard kunt u de kosten van de verhuur ook niet aftrekken. De fiscale behandeling verandert als u meer doet dan het uitsluitend (passief) verhuren van de woning. Zodra u bijvoorbeeld schoonmaakt of het ontbijt verzorgt, dan kan de fiscus ervoor kiezen om de inkomsten uit verleende diensten èn de ontvangen huurbedragen te belasten in box 1.

 

Vragen & Reacties 2

Warti op donderdag 01 november 2018 01:00

Ik wil graag mijn eigen huis verhurenIk heb in een eerdere blog van jullie wel erover gelzen, maar zit toch met nog wat twijfels en vragen. Dan vraag ik mij af als ik mijn eigen woning kan kwijtraken indien ik niet langer op dat adres ingeschreven sta.

Wim de Leeuw op donderdag 01 november 2018 08:46

Beste Warti,

Ik ga ervan uit dat je een hypotheek op je huis hebt. Bij alle 'normale' woninghypotheken is het zo dat verhuur van de woning zonder toestemming van de bank is verboden. En dat is logisch, bij een gedwongen verkoop brengt een huis in verhuurde staat minder op dan een huis in lege staat. Als je een hypotheek wilt voor een woning die je gaat verhuren, dan moet je daarvoor een speciale hypotheek aanvragen. De rente op dit soort hypotheken is vaak hoger en bovendien krijg je nooit de volledige koopsom gefinancierd.

Als je, tegen deze regels in, je woning toch gaat verhuren en je bank ontdekt dat, dan loop je een behoorlijke kans dat de bank de lening opzegt. Daarmee zal je de hypotheek op een zeer korte termijn moeten aflossen, bijvoorbeeld in 14 dagen. Op die manier kan je inderdaad je woning kwijtraken!

Met vriendelijke groet,
Wim de Leeuw

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.