De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

De kleine lettertjes (10) : Vuurwerkschade, gedekt of niet?

shutterstock_209479561

De schade door vuurwerk bedraagt jaarlijks tussen de 10 en 15 miljoen euro. In veel gevallen is vuurwerkschade verzekerd, maar soms ook niet. Uitleg over de 'kleine lettertjes'.

Autoverzekering - Vuurwerkschade aan uw auto

Als u voor uw auto een allrisk- of beperkt-cascodekking hebt afgesloten, dan heeft u recht op vergoeding van schade die ontstaan is door ontploffingen. Als uw auto per ongeluk beschadigd is geraakt door een rotje of een vuurpijl, dan kunt u de schade claimen. U verliest daardoor geen schadevrije jaren. Als de schade opzettelijk is veroorzaakt, dan is er geen sprake van vuurwerkschade maar van vandalisme. Vandalisme is gedekt als u een allriskverzekering heeft. In de polisvoorwaarden van beperkt-casoverzekeringen is dit soort schade vrijwel altijd uitgesloten. Als u de vandalisme-schade claimt, dan verliest u daardoor schadevrije jaren, tenzij de schade op de veroorzakers kan worden verhaald.

Opstalverzekering - Vuurwerkschade aan uw huis

Uw opstalverzekering dekt de schade als gevolg van brand en ontploffing. In de polisvoorwaarden van de betere, meer uitgebreide inboedelverzekeringen zullen alle vormen van brandschade gedekt zijn. Polisvoorwaarden met een beperkte dekking hanteren soms strikte definities van het begrip 'brand'. Strikt genomen is brand 'een ongewenste en/of ongecontroleerde scheikundige reactie van een stof met zuurstof, die gepaard gaat met warmte en vuurverschijnselen'. Dat houdt in dat 'schroeien' en 'smelten' geen vormen van brand zijn, want bij schroeien of schroeien is er geen sprake van een reactie met zuurstof die gepaard gaat met vlammen'.  De polisvoorwaarden van de goedkopere opstalverzekeringen bevatten vaak uitsluitingen voor deze vormen van schade.

 

Inboedelverkering - Vuurwerkschade aan uw inboedel

Bij vuurwerkschade aan uw inboedel geldt hetzelfde. Als er sprake is van ontploffing of werkelijke brand, dan zal de schade ook in de voorwaarden van de meeste beperktere en goedkopere verzekeringen gedekt zijn. Maar er zijn verzekeraars die strikte definities hanteren van het begrip 'brand', waardoor schade door schroeien of smelten of rook- en roetschade wordt uitgesloten.

 

Aansprakelijkheidsverzekering - Door uzelf veroorzaakte schade

Als u schade of letsel heeft veroorzaakt bij het afsteken van vuurwerk, dan kunt u een beroep doen op uw aansprakelijkheidsverzekering. Uw opstalverzekering biedt ook dekking als uw kinderen tot 14 jaar opzettelijk schade hebben veroorzaakt. Als uw kinderen ouder zijn, dan biedt uw aansprakelijkheidsverzekering op grond van de opzetclausule geen dekking.

 

Letselschade - Ongevallen of ziektekosten

Als u gewond raakt bij het afsteken van vuurwerk dan vallen de daardoor veroorzaakte medische kosten onder uw ziektekostenverzekering. Als er sprake is van blijvend letsel, dan zal uw ongevallenverzekering een vast bedrag uitkeren.

 

Onze andere blogs over de 'kleine lettertjes'

De kleine lettertjes (1) : Inzicht in de opzichtclausule
De kleine lettertjes (2) : De reparatieplicht
De kleine lettertjes (3) : Brandregres Bedrijven
De kleine lettertjes (4) : Gerommel met uw reisverzekering
De kleine lettertjes (5) : De hoge prijs van de laagste autopremie
De kleine lettertjes (6) : Leugentjes lonen niet
De kleine lettertjes (7) : De opzetclausule in uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering
De kleine lettertjes (8) : Beruchte uitsluitingen van uw (all risk) woonhuisverzekering
De kleine lettertjes (9) – Waterschade door regen of overstroming

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.