De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Vanaf 17 augustus 2015 - Europees erfrecht

shutterstock_135523697

Nederlands erfrecht is ingewikkeld. Als u als Nederlander in het buitenland woont, dan wordt de afwikkeling van uw nalatenschap pas echt complex. Europa komt met (het begin van) een oplossing.

Grote verschillen in Europa

Er zijn zeer grote verschillen in het erfrecht van de verschillende Europese landen. Veel ernstiger is dat ook de regels die bepalen wèlk erfrecht er van toepassing is, van land tot land verschillen. U bent Nederlander, u woont al tien jaar in België en hebt een huis in Frankrijk. Geldt dan het Nederlandse, het Belgische of het Franse erfrecht? Een aantal voorbeelden van de verschillen in het erfrecht in Europa:

  • In Nederland heeft de langstlevende huwelijkspartner een sterkere positie dan de kinderen. In bijvoorbeeld België en Frankrijk is dat anders geregeld. En dat houdt in dat als een Nederlands echtpaar in België of Frankrijk woont, de lokale wetgeving voorrang krijgt boven het testament.
  • Voor het Nederlandse erfrecht is samenwonen met een degelijk samenwoningscontract hetzelfde als een huwelijk, in Frankrijk worden Nederlandse samenwoningscontracten niet erkend.
  • Voor het Nederlandse erfrecht gelden ook voor kleinkinderen royale vrijstellingen. Voor het Franse erfrecht valt een kleinkind onder het maximale tarief van de erfbelasting.
  • In het Nederlandse erfrecht hebben ouders geen legitieme portie en kunnen ouders dus onterfd worden. In Duitsland hebben ouders wel een minimaal erfdeel en kunnen zij niet onterfd worden. In Nederland is de legitieme portie 1/3e, in Duitsland de helft.

De verschillen zijn dus groot. De Europese Erfrechtverordening (EEV) gaat dat probleem oplossen. Althans, voor een belangrijk deel.

Vanaf 17 augustus 2015: eigen erfrecht door rechtskeuze

In beginsel geldt straks het erfrecht van 'de laatste gewone verblijfplaats' van de erflater. Daarmee wordt niet persé het land bedoeld waar de overledene zijn laatste adres had, maar het land waarmee hij of zij de meeste maatschappelijke en sociale banden had. Als daarvoor in het testament is gekozen, zal vanaf 17 augustus 2015 voor Nederlanders overal in Europa het Nederlands erfrecht worden toegepast. Het Europese erfrecht blijft een lappendeken, maar Nederlanders kunnen in elk geval voor het Nederlandse lapje kiezen.

Vanaf 17 augustus 2015 nog steeds: fiscale complicaties

Nederlanders in het buitenland kunnen kiezen voor Nederlands erfrecht, buitenlanders in Nederland kunnen kiezen voor hun eigen erfrecht. Er kan echter niet worden gekozen voor het eigen belastingrecht. De EEV biedt een oplossing voor het burgerlijk recht, niet voor het belastingrecht. De heffing van erfbelasting blijft plaatsvinden op basis van nationale regels. En ook die verschillen onderling enorm. Als een Nederlander in bijvoorbeeld België overlijdt, dan wordt er in Nederland gedurende tien jaar na het vertrek erfbelasting geheven over het 'wereldvermogen', dus ook over het vermogen dat in België aanwezig is. Tegelijkertijd rekent België ook erfbelasting over de gehele nalatenschap, omdat de Nederlander in België woonde. Voor deze 'dubbele heffing' bestaan overigens wel belastingverdragen, die de problemen voor een deel oplossen. De Nederlandse fiscus stelt zich bijvoorbeeld redelijk coulant op en houdt rekening met de erfbelasting die in het buitenland al betaald is.


Vragen?

Als het over uw (internationale) nalatenschap gaat, dan adviseren wij u om contact op te nemen met een op dit gebied gespecialiseerd notaris. En we adviseren u om dat zo snel mogelijk te doen. De Europese Erfrechtverordening schept nieuwe mogelijkheden, maar levert ook  nieuwe beperkingen op. U kunt als Nederlander bijvoorbeeld tot 17 augustus 2015 nog een rechtskeuze maken voor een ander nationaal erfrecht dan het Nederlandse, daarna kan dat niet meer. Het kan daarom gunstig zijn om uw testament juist voor 17 augustus 2015 te laten wijzigen.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.