De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Uw rechtsbijstandverzekering en de kosten van uw eigen advocaat

shutterstock_138317231

Vergoedt uw rechtsbijstandverzekeraar alle kosten van uw eigen advocaat? Een overzicht van de recente ontwikkelingen.

Sneller - DAS, een rechterlijke uitspraak met gevolgen

Soms zet een rechterlijke uitspraak een branche volledig op zijn kop. Rechtsbijstandverzekeraars hebben slapeloze nachten gehad na het verschijnen van het arrest Sneller - DAS. Over deze uitspraak schreven wij eerder in ons blog Vrije advocaatkeuze rechtsbijstandverzekering.

De heer Sneller had een rechtsbijstandverzekering van verzekeraar DAS, werd door zijn werkgever ontslagen en wilde dat ontslag laten aanvechten door zijn eigen advocaat. DAS wilde de procedure laten uitvoeren door een eigen juridisch medewerker en weigerde de kosten van de eigen advocaat van de heer Sneller te vergoeden. Sneller vindt dat dit standpunt zijn grondwettelijk recht op rechtsbijstand beperkt. En daarmee ontstond een zeer principieel verschil van mening. Zo principieel dat uiteindelijk de Hoge Raad wil weten wat het Europese Hof ervan vindt. Het Europese Hof vindt er twee dingen van. Allereerst vindt het Hof dat een verzekerde zijn eigen advocaat moet kunnen kiezen. Maar daarnaast vindt het Hof dat een rechtsbijstandverzekeraar op zijn beurt de kosten van die advocaat moet kunnen beperken en een hogere premie moet kunnen vragen.

De rechtsbijstandbranche stond op zijn kop. Want hier hadden verzekeraars geen rekening mee gehouden. De premie van een rechtsbijstandverzekering kon redelijk beperkt blijven, omdat verzekeraars niet voor elke kwestie een dure externe advocaat hoefden in te schakelen maar gebruik maakten van eigen medewerkers. De kosten van een externe eigen advocaat liggen vier tot vijf keer hoger dan van de advocaat die in loondienst is bij een rechtsbijstandverzekeraar. Ten opzichte van een de kosten van een juridisch medewerker is het verschil nog vele malen groter. Verzekeraars moesten reageren. Het is interessant om te zien welke strategie verschillende verzekeraars hebben gevolgd. Op vrijdag 24 april 2015 verscheen een interessant artikel in het Financieel Dagblad over dit onderwerp, waarvan wij de essentie hieronder hebben opgenomen.

Vrije advocaatkeuze in uw rechtsbijstandverzekering, de stand van zaken

  • Voordat het arrest Sneller - DAS verscheen, schakelde 3% van alle verzekerden van DAS een externe advocaat in. DAS registreerde vanaf november 2014 een toename van 30%, waardoor het rendement van DAS daalde met 5%. Voor gevallen waarin inschakeling van een advocaat niet (wettelijk) noodzakelijk is, brengt DAS bij haar klanten een eigen risico in rekening: € 250,= voor particuliere dossiers en € 500,= voor bedrijfsmatige dossiers. De premie steeg in 2015 met 4%. De maximale bedrag dat aan een eigen advocaat wordt vergoedt, is ingeperkt.  Voor arbeidsrechtelijke zaken ligt de grens (per 28 april 2015) op € 3.630, bij bestuursrechtelijke zaken en sociaal verzekeringsrechtelijke zaken is de limiet € 3.025m= en voor overige zaken is het bedrag € 6.500,= per dossier.

  • ARAG heeft de maximale vergoeding voor een eigen advocaat, in die gevallen waar het in de ogen van de verzekeraar niet noodzakelijk is, beperkt tot € 6.000,=.

  • Achmea / Centraal Beheer en FBTO hanteren een maximum vergoeding van € 8.000,= per schadedossier voor particulieren en € 10.000 voor bedrijven.

  • SRK volgt een geheel eigen strategie. Het aantal advocaten in dienst van SRK (2015: 63) werd zodanig opgevoerd dat SRK inmiddels tot de 25 grootste 'advocaten'-kantoren van Nederland behoort.Voor de meeste typen geschillen hanteert SRK voor externe advocaten een maximale vergoeding van € 20.000,- per schadedossier.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.