De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Asbest en uw (toekomstige) eigen huis

shutterstock_195332087

In 2024 komt er een verbod op het bezit van asbestdaken en asbestgolfplaten. Particulieren en bedrijven mogen deze niet meer bezitten. Wat houdt dit in voor eigenaars en kopers van woningen?

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk product, een mineraal, dat bestaat uit microscopisch kleine vezels.  Asbest heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Asbest is sterk, flexibel, slijtvast, werkt isolerend en het is bestand tegen zuren, logen en hoge temperaturen. De bijzondere eigenschappen van asbest waren al in de oudheid bekend. In de bouw werd asbest vooral gebruikt in de vorm van asbestkoorden waarmee gaskachels werden afgedicht. In 1900 ontdekte de Oostenrijker Ludwig Hatschek een manier om asbestvezels met cement te mengen. Dit asbestcement werd onder de merknaam Eternit verkocht in de vorm van golfplaten, wandbedekkingen, dakplaten en waterleidingbuizen. In ons land werd asbest vooral vanaf 1945 grootschalig gebruikt, ook bij de productie van vinyl-vloerzeil.

Het gevaar van asbest

shutterstock_193112006In 'gebonden' vorm is asbest ongevaarlijk. Als de losse asbestvezels worden ingeademd, dan kan dat leiden tot allerlei asbestziekten, waaronder longkanker. Volgens de gezondheidsraad overlijden er jaarlijks 1.600 mensen aan asbestziekten. Eigenlijk is het te gek voor woorden dat asbest niet veel eerder werd verboden. Want in 1918 waren er al Amerikaanse verzekeraars die geen levensverzekeringen meer wilden verkopen aan asbestwerkers en enkele jaren daarna, in 1924, verscheen er al een artikel over het risico van asbest in het Britse 'Medical Journal'. Ook in Nederland wees de arbeidsinspectie al vanaf 1930 op de risico's van asbest. Het duurde tot 1984 totdat asbest niet meer mocht worden gebruikt in vinylzeil. Pas in 1993 wordt de toepassing en verkoop van asbest verboden.  En vanaf 1998 is ook hergebruik van asbest verboden.

Waarom een verbod per 2024?

Vanaf 1993 mag asbest niet meer worden toegepast en verkocht. Asbestcementplaten gaan 30 jaar mee en deze worden dus geacht per 2024 te zijn vervangen. Dit is de achtergrond van het algehele verbod op asbestdaken en asbestgolfplaten per 2024. De wettelijke regeling wordt op dit moment nader uitgewerkt.

Gevolgen voor bezitters of verkopers van een woning met een asbestdak of asbestgolfplaten

Per 2024 zijn asbestdaken en asbestgolfplaten verboden. Als u een asbestdak hebt, dan is het raadzaam om uw dak te laten vervangen. Als u uw woning verkoopt, dan zal een koper de kosten van het vervangen van het dak verdisconteerd willen zien in de verkoopprijs. Of u vervangt zelf uw dak, of een koper doet dat. Maar als u dat overlaat aan de koper, dan heeft dat gevolgen voor de verkoopprijs van uw woning. Er bestaat geen landelijke subsidieregeling voor particulieren en er bestaan nauwelijks gemeentelijke subsidieregelingen. De kosten van het vervangen van het dak komen dus vermoedelijk volledig voor uw eigen rekening. In de koopovereenkomst van woningen (in elk geval woningen die voor 1994 zijn gebouwd) moeten expliciete afspraken worden gemaakt over asbestdaken en asbestgolfplaten.

Gevolgen voor kopers van een woning met een asbestdak of asbestgolfplaten

Allereerst: Niet elke golfplaat is een asbesthoudende golfplaat. U doet er verstandig aan om te onderzoeken of er sprake is van een asbestdak of een asbesthoudende golfplaat. Als er sprake is van een asbestdak, dan moet de prijs van de woning daarop zijn aangepast omdat u geacht wordt om het asbestdak in 2024 vervangen te hebben. Voor kopers geldt hetzelfde als voor verkopers: In de koopovereenkomst van woningen (in elk geval woningen die voor 1994 zijn gebouwd) moeten expliciete afspraken worden gemaakt over asbestdaken en asbestgolfplaten.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.