De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Blog van Makelaarjoost: Resultaten van de eerste maanden.

De eerste vijf maanden van het jaar zitten er bijna op. En de eerste conclusie is: het gaat echt steeds beter met de woningmarkt. Maar wel met een kanttekening!

Sinds medio vorig jaar merkten we al dat de markt aan het verbeteren was. Niet in prijzen maar wel in aantallen. Er waren meer bezichtigingen, de Open Huizen werden drukker bezocht en uiteindelijk werden er meer huizen verkocht. Nog niet spectaculair, maar toch... Er verscheen wat licht aan de horizon. Dan is het altijd spannend of dit zich in de rest van het jaar doorzet. Want ook hier geldt: successen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Januari 2014 begon voorspoedig, februari zakte wat in, maart maakte het eerste kwartaal weer goed. Ook in april zette de trend zich voort. Belangrijke graadmeter was de NVM Open Huizen Route van 5 april. Want op zo´n dag kunnen wij zien hoeveel zoekers er op de markt zijn. Zo goed als alle deelnemende woning hebben meer dan 5 kijkers gehad. Bij een aantal liep het zelfs in de tientallen kijkers. Het lijkt dat de markt echt wat gaat aantrekken. Al een paar maanden verkopen we meer huizen dan dat er nieuwe opdrachten bij komen. De afgelopen jaren was het andersom.

In oktober 2012 heb ik een blog geschreven met als titel: "En, trekt de markt al een beetje aan?" Mijn reactie op deze vraag was dat het enige wat aantrekt mijn broekriem is. Maar nu hebben we met z'n allen toch het gevoel en op sommige momenten het bewijs dat de markt aan het verbeteren is.Er staan meer afspraken in de agenda's, er zijn meer kijkers bij de Open Huizen route. En huizen die nieuw op de markt komen tegen marktconforme prijzen worden weer vlot verkocht. Belangrijke factoren hierin zijn de lage rente en de rust op de woningmarkt vanuit de politiek. Ook de huizeneigenaren zelf krijgen weer meer vertrouwen in de markt.Kortom de markt is voorzichtig aan het herstellen. Met de nadruk op voorzichtig, want het herstel is nog zeer broos. Er hoeft maar een kleine negatieve impuls te zijn en we zijn weer terug bij af.

Dus een waarschuwing is hier op zijn plaats! Het grootste gevaar is dat wij (makelaars én huiseigenaren) te snel overmoedig worden en daardoor met te hoge prijzen aan de slag gaan. Daar is de markt nog niet klaar voor want er staan nog steeds 255.000 huizen op Funda te koop (in 2012 waren dat er 265.000). Hierdoor blijven de prijzen onder druk staan.

Dus het verkopen van huizen gaat steeds beter, maar wel met de juiste aanpak: een reële prijs en goed onderhoud.Ik ben benieuwd wat de rest van het jaar gaat brengen.

Ik zal u op de hoogte houden.

Met huiselijke groet,

Joost Verbaas RMT

 

Vragen & Reacties

Er zijn nog geen vragen of reacties. Wees de eerste die een vraag stelt of een reactie geeft
Gast
zondag 05 april 2020

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.