De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

De kleine lettertjes (5) : De hoge prijs van de laagste autopremie

De autoverzekering is een kostbare verzekering. Logisch dat u als consument niet teveel wilt betalen. Internet-autoverzekeraars claimen flink goedkoper te zijn. Als u schade heeft, blijkt soms dat u voor die laagste premie een hoge prijs moet betalen. We nemen een aantal 'instinkers' onder de loep.

1) Nieuwwaarde
Stel dat uw auto totaal verloren gaat, bijvoorbeeld door een aanrijding of door diefstal. Dan zult u een andere auto moeten kopen. Het is een wettelijk beginsel uit het verzekeringsrecht dat er financieel nooit op vooruit mag gaan door een schadeverzekering. Als uw 6 jaar oude auto wordt gestolen, dan zal de verzekeraar niet de waarde van een nieuwe auto vergoeden maar de 'dagwaarde'. We weten allemaal dat een auto, op het moment dat u de showroom uitrijdt, direct 30% minder waard is. Maar als uw auto na 11 maanden wordt gestolen, zult u vermoedelijk wel een nieuwe auto willen kopen en geen tweedehands. Dit is de reden dat in de polisvoorwaarden van een autoverzekering vrijwel altijd een 'nieuwwaarderegeling' is opgenomen. In deze regeling wordt beschreven gedurende welke periode de nieuwwaarde wordt gehanteerd en wanneer deze wordt vervangen door de dagwaarde.

Ook de definitie van het begrip 'nieuwwaarde' verschilt soms per polis.  De nieuwwaarde is het bedrag dat u nodig heeft om een zelfde of tenminste gelijkwaardige auto aan te schaffen. Sommige verzekeraars gaan uit van de cataloguswaarde, anderen van uw aankoopbedrag. Het aankoopbedrag ligt bij auto's vrijwel altijd lager dan de nieuwwaarde. Er zijn verzekeraars die maximaal de aanschafwaarde vergoeden, anderen vergoeden maximaal 110% van de verzekerde som.

2) Terugval van bonus-maluskorting (no-claim) bij schade
Naarmate u meer jaren zonder schade hebt gereden, bouwt u meer korting op. Als u daarna een schade claimt, dan verliest u een gedeelte van uw korting. Elke verzekeraar hanteert hiervoor een eigen tabel,  in vakjargon 'bonus-malussysteem' genoemd. Het ene systeem is - voor u als klant - genadiger dan het andere. Er zijn verzekeraars waarbij het verlies aan bonus bij claimen van een schade hoger is dan bij de gemiddelde andere verzekeraar.

3) Terugval van bonus-maluskorting (no-claim) bij schade zonder schuld
Bij aan aantal verzekeraars is er geen sprake van verlies van bonus-maluskorting als u een schade claimt die niet uw schuld is. U moet daarbij denken aan schade die ook gedekt zou zijn op een 'beperkt cascoverzekering', zoals schade door diefstal, inbraak, ruitbreuk, hagel, storm en botsing met loslopende dieren. Bij andere verzekeraars heeft u altijd verlies van bonus-maluskorting, ongeacht de schade-oorzaak.

4) Schadesturing
Veel autoverzekeraars dwingen de klant letterlijk om gebruik te maken van door hen geselecteerde schadeherstelbedrijven. Dit wordt 'schadesturing' genoemd. Als u dat niet wilt, dan krijgt u te maken met een hoger eigen risico. En dat blijkt niet altijd uit een aan u verstrekte offerte. Soms gaat het daarbij om bedrijven die eigendom zijn van de verzekeraar. Er worden verschillende 'sancties' gehanteerd.

Geen dekking
Er zijn verzekeraars die geen cent uitkeren als u geen gebruik maakt van een niet-aangesloten herstelbedrijf. Eén verzekeraar maakt het wel heel bont: In de polisvoorwaarden staat dat bij reparatie van de schade niet-originele maar kwalitatief gelijkwaardige materialen worden gebruikt. Dat is riskant, omdat het gebruik van niet originele materialen soms tot gevolg heeft dat de dealergarantie vervalt.

Beperkte dekking
Er zijn verzekeraars die slechts 65% of 75% van de schade uitkeren, als een schade niet  wordt hersteld bij een niet-aangesloten herstelbedrijf.

Verhoogd eigen risico
Heel veel verzekeraars brengen een hoger eigen risico in rekening als u geen gebruik maakt van een voorgeschreven herstelbedrijf. Dat extra eigen risico kan 'slechts' € 150 bedragen, er zijn ook verzekeraars die maar liefst € 700,= extra! eigen risico in rekening brengen.

Verlaagd eigen risico
Dit is de meest sympathieke oplossing, die ook door De Leeuw Verzekeringen wordt gehanteerd. U bent vrij om gebruik te maken van uw eigen schadeherstelbedrijf. Maar als u gebruik maakt van onze Schadegarant-herstelbedrijven, dan betaalt u geen eigen risico.

De moraal van het verhaal

Alle waar is naar zijn geld. En dat geldt ook voor verzekeringen. De autoverzekering is - bijvoorbeeld in vergelijking met een arbeidsongeschiktheidsverzekering - een redelijk 'overzichtelijke' verzekering. Maar zelfs bij een autoverzekering kunt u, als u kiest voor de allerlaagste premie, te maken krijgen met groezelige kleine lettertjes die u uiteindelijk veel geld kunnen kosten. Als u uitsluitend in oudere auto's rijdt waarbij u uitsluitend uw aansprakelijkheid verzekerd, dan hoeft er nog niet zoveel aan de hand te zijn. Zeker voor nieuwere en kostbaarder auto's of auto's adviseren wij u om uw autoverzekering niet op het internet af te sluiten, maar daarvoor uw eigen - bij voorkeur onafhankelijke - verzekeringsadviseur in te schakelen.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.