De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Verhuizen binnen de buurt voor lagere rentelasten? De opkomst van de 'rentehopper'.

De rentehopper is een nieuw fenomeen op de woningmarkt. De rentehopper verhuist in de eigen buurt om boeterente te vermijden en te profiteren van de historisch lage hypotheekrente.

De opkomst van de rentehopper

De huidige hypotheekrente is jaloersmakend voor mensen die een langere tijd geleden een hypotheek hebben afgesloten. Wie echter een hypotheek oversluit, wordt vaak geconfronteerd met een fors bedrag aan boeterente. Ruim een derde van alle huizenbezitters zou de hypotheek graag willen oversluiten, maar ziet daarvan af in verband met de hoge boeterente. Verhuizen kan in zo'n situatie een goede oplossing zijn. 

Het gebeurt daarom steeds vaker dat mensen verhuizen binnen de eigen omgeving. Op deze manier kan een nieuwe hypotheek worden afgesloten tegen een gunstige rente en tegen gunstige voorwaarden, terwijl men toch in de vertrouwde buurt blijft wonen.

Waarom verkoop en terugkoop van het eigen huis geen oplossing biedt

Een aantal jaren geleden werd er veel gesproken en geschreven over de zogenaamde ABA-constructie waarbij een huiseigenaar (A) het huis verkoopt aan een bekende (B) en het huis daarna weer terugkoopt. Volgens sommigen was ook dit een goede constructie om boeterente te voorkomen.

Over die constructie hebben wij een blog geschreveven met de titel Uw huis verkopen en weer terugkopen om boeterente te ontlopen. Mag dat? Onze voornaamste conclusie is dat wij deze constructie sterk afraden omdat banken de ABA-constructie terecht beschouwen als een schijnconstructie. Veel notarissen weigeren hun medewerking en banken hebben aangegeven om in geval van schijnconstructies de boeterente alsnog te zullen incasseren.

Nadelen van rentehopping

Wie rentehopping overweegt, moet de voor- en nadelen goed afwegen. Een lagere hypotheekrente kan natuurlijk een forse besparing opleveren. Aan een verhuizing zijn natuurlijk ook weer kosten verbonden, zoals makelaarscourtage, notariskosten, kosten voor advies en bemiddeling bij de nieuwe hypotheek en verhuiskosten.

Als u een nieuwe hypotheek afsluit, dan krijgt u mogelijkerwijs ook te maken met hypotheekregels die nog niet bestonden toen u uw hypotheek afsloot. 

De verplichte aflossing

Vanaf 1 januari 2013 is er geen recht meer op hypotheekrenteaftrek bij een nieuw af te sluiten aflossingsvrije hypotheek. Vanaf dat moment moeten hypotheken ten minste lineair of annuitair worden afgelost, althans als u in aanmerking wilt komen voor hypotheekrente-aftrek.

Als u voor 2013 een geheel of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek had, dan mag u dat aflossingsvrije gedeelte 'meenemen' in een nieuwe hypotheek. Als u een hogere hypotheek afsluit, dan moet het hogere gedeelte verplicht binnen 30 jaar volledig woren afgelost.

Ook als u een aflossingsvrije hypotheek had of houdt, dan is het verstandig om er rekening mee te houden dat die hypotheek toch echt een keer zal moeten worden afgelost. Lees daarover onze blog Wanneer moet u uw aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Bezint voor u begint

Als u overweegt een rentehopper te worden, dan adviseren wij u de consequenties daarvan te laten berekenen door een (onafhankelijk) hypotheekadviseur.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.