De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

De overwaarde van uw huis incasseren door verkopen en terug huren. Slim? Of juist niet?

shutterstock_92575405

U wilt genieten van uw vermogen. Maar uw geld zit vast in uw huis. Uw huis verkopen en daarna terughuren. Is dat aantrekkelijk? Wij denken van niet en leggen uit waarom.

Uw huis verkopen, het geld gebruiken en uw huis terughuren

Het is een veel voorkomend probleem. Veel ouderen hebben een flink vermogen. Maar dat vermogen zit vast in het huis. Eigenlijk zouden veel ouderen het liefst in hun huis willen blijven wonen, maar toch (een deel van) hun vermogen willen kunnen besteden. Een mogelijke oplossing is: het huis verkopen, genieten van de opbrengst en vervolgens het eigen huis terughuren. Het lijkt een gat in de markt. Inmiddels schieten de bedrijven die dit gat in de markt hebben ontdekt als paddenstoelen uit de grond, met klinkende namen als Zilver Wonen Fonds, Verzilvermijvast, Thuisborg of Nederlandse Vastgoed Maatschappij. Een bekend fonds koopt uw huis voor 80% van de waarde, u betaalt eenmalig 1,5% kosten en jaarlijks 5,5% van de marktwaarde als huur.

Een voorbeeld:

 • Stel dat uw huis € 200.000,= waard is
 • U ontvangt dan 80% daarvan € 160.000,= onder aftrek van 1m5% kosten € 3.000,= kosten en houdt dus € 157.000,= over.
 • U betaalt jaarlijks 5,5% van de waarde van het huis als huur. Dat is € 11.000 per jaar dus circa € 920,= per maand. Die huur wordt jaarlijks verhoogd aan de hand van de prijsindex.
 • U bent huurder dus blijft verantwoordelijk voor (de kosten van) klein onderhoud zoals binnenschilderwerk.
 • U draagt niet langer de kosten voor groot onderhoud, daarvoor is de verhuurder verantwoordelijk

Voordelen

Op het eerste gezicht lijkt het een fantastische constructie met belangrijke voordelen:

 • U kunt in uw huis blijven wonen. 
 • U kunt contant beschikken over een belangrijk gedeelte van de overwaarde van het huis. 
 • U bent verlost van de onderhoudslasten.

Nadelen

Er kleven echter enorme nadelen aan de constructie die wat ons betreft niet opwegen tegen de voordelen:

 • De constructie kost 21,5% over de waarde van uw huis, dus tienduizenden euro. 
 • U heeft nu lage woonlasten, maar gaat een hoge huur betalen. 
 • Als het geld op is (en dat gaat sneller dan u denkt) dan heeft u geen eigen huis meer, geen kapitaal meer maar wel hogere woonlasten.

Hoe snel dat geld opgaat, hebben wij voor u uitgerekend.

 • Als u het geld gebruikt om uitsluitend de huur te betalen, dan is het geld na 14 jaar op. 
 • Als u het geld gebruikt om de huur te betalen en jaarlijks € 2.500,= uit te geven, dan is het geld na 11 jaar op. 
 • Als u het geld gebruikt om de huur te betalen en jaarlijks € 5.000,= uit te geven, dan is het geld na 8 jaar op.

Verkopen en terughuren

Alternatief - Neem een beperkte aflossingsvrije hypotheek

Als u beiden tenminste een inkomen heeft ter hoogte van de AOW en u heeft geen financiële verplichtingen, dan is er een veel goedkoper oplossing voorhanden . Op basis van twee inkomens ter hoogte van de AOW krijgt u een aflossingsvrije hypotheek van circa € 50.000,=. De rente van deze hypotheek is niet aftrekbaar, maar zo lang de rente zo laag is als nu (medio 2016) doet dat er niet zoveel toe. U neemt € 50.000,= hypotheek op en betaalt iets meer dan 2% rente.

In vergelijking met verkopen en terughuren:

 • U kunt in uw huis blijven wonen (maar blijft eigenaar); 
 • U kunt contant beschikken over een belangrijk gedeelte van de overwaarde van het huis; 
 • De constructie kost 1,5% over de waarde van het huis; 
 • Als het geld op is (en dat gaat sneller dan u denkt) dan heeft u nog steeds een eigen huis met een beperkte hypotheek, nog steeds kapitaal en beperkte woonlasten.

In vergelijking met verkopen en terughuren ziet het beeld er dan als volgt uit:

 • Als u het geld gebruikt om de hypotheek te betalen en jaarlijks € 2.500,= uit te geven, dan is het geld na 13 jaar op (maar heeft u nog steeds € 150.000,= vermogen) 
 • Als u het geld gebruikt om de hypotheek te betalen en jaarlijks € 5.000,= uit te geven, dan is het geld na 8 jaar op (maar heeft u nog steeds € 150.000,= vermogen)

Aflossingsvrije hypotheek definitief

Samenvatting

Het verkopen en terughuren van uw huis is een dure oplossing. Niet voor niets neemt het aantal bedrijven dat met deze oplossing probeert geld te verdienen, razendsnel toe. Wat ons betreft krijgt u weinig waar voor uw geld. Een veel goedkopere oplossing is het afsluiten van een beperkte en aflossingsvrije hypotheek. Op die manier beschikt u, tegen veel lagere kosten, over een deel van uw vermogen. Maar blijft uw huis wel van u.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.