De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

De overwaarde van uw huis incasseren door verkopen en terug huren. Slim? Of juist niet?

shutterstock_92575405

U wilt genieten van uw vermogen. Maar uw geld zit vast in uw huis. Uw huis verkopen en daarna terughuren. Is dat aantrekkelijk? Wij denken van niet en leggen uit waarom.

Uw huis verkopen, het geld gebruiken en uw huis terughuren

Het is een veel voorkomend probleem. Veel ouderen hebben een flink vermogen. Maar dat vermogen zit vast in het huis. Eigenlijk zouden veel ouderen het liefst in hun huis willen blijven wonen, maar toch (een deel van) hun vermogen willen kunnen besteden. Een mogelijke oplossing is: het huis verkopen, genieten van de opbrengst en vervolgens het eigen huis terughuren. Het lijkt een gat in de markt. Inmiddels schieten de bedrijven die dit gat in de markt hebben ontdekt als paddenstoelen uit de grond, met klinkende namen als Zilver Wonen Fonds, Verzilvermijvast, Thuisborg of Nederlandse Vastgoed Maatschappij. Een bekend fonds koopt uw huis voor 80% van de waarde, u betaalt eenmalig 1,5% kosten en jaarlijks 5,5% van de marktwaarde als huur.

Een voorbeeld:

 • Stel dat uw huis € 200.000,= waard is
 • U ontvangt dan 80% daarvan € 160.000,= onder aftrek van 1m5% kosten € 3.000,= kosten en houdt dus € 157.000,= over.
 • U betaalt jaarlijks 5,5% van de waarde van het huis als huur. Dat is € 11.000 per jaar dus circa € 920,= per maand. Die huur wordt jaarlijks verhoogd aan de hand van de prijsindex.
 • U bent huurder dus blijft verantwoordelijk voor (de kosten van) klein onderhoud zoals binnenschilderwerk.
 • U draagt niet langer de kosten voor groot onderhoud, daarvoor is de verhuurder verantwoordelijk

Voordelen

Op het eerste gezicht lijkt het een fantastische constructie met belangrijke voordelen:

 • U kunt in uw huis blijven wonen. 
 • U kunt contant beschikken over een belangrijk gedeelte van de overwaarde van het huis. 
 • U bent verlost van de onderhoudslasten.

Nadelen

Er kleven echter enorme nadelen aan de constructie die wat ons betreft niet opwegen tegen de voordelen:

 • De constructie kost 21,5% over de waarde van uw huis, dus tienduizenden euro. 
 • U heeft nu lage woonlasten, maar gaat een hoge huur betalen. 
 • Als het geld op is (en dat gaat sneller dan u denkt) dan heeft u geen eigen huis meer, geen kapitaal meer maar wel hogere woonlasten.

Hoe snel dat geld opgaat, hebben wij voor u uitgerekend.

 • Als u het geld gebruikt om uitsluitend de huur te betalen, dan is het geld na 14 jaar op. 
 • Als u het geld gebruikt om de huur te betalen en jaarlijks € 2.500,= uit te geven, dan is het geld na 11 jaar op. 
 • Als u het geld gebruikt om de huur te betalen en jaarlijks € 5.000,= uit te geven, dan is het geld na 8 jaar op.

Verkopen en terughuren

Alternatief - Neem een beperkte aflossingsvrije hypotheek

Als u beiden tenminste een inkomen heeft ter hoogte van de AOW en u heeft geen financiële verplichtingen, dan is er een veel goedkoper oplossing voorhanden . Op basis van twee inkomens ter hoogte van de AOW krijgt u een aflossingsvrije hypotheek van circa € 50.000,=. De rente van deze hypotheek is niet aftrekbaar, maar zo lang de rente zo laag is als nu (medio 2016) doet dat er niet zoveel toe. U neemt € 50.000,= hypotheek op en betaalt iets meer dan 2% rente.

In vergelijking met verkopen en terughuren:

 • U kunt in uw huis blijven wonen (maar blijft eigenaar); 
 • U kunt contant beschikken over een belangrijk gedeelte van de overwaarde van het huis; 
 • De constructie kost 1,5% over de waarde van het huis; 
 • Als het geld op is (en dat gaat sneller dan u denkt) dan heeft u nog steeds een eigen huis met een beperkte hypotheek, nog steeds kapitaal en beperkte woonlasten.

In vergelijking met verkopen en terughuren ziet het beeld er dan als volgt uit:

 • Als u het geld gebruikt om de hypotheek te betalen en jaarlijks € 2.500,= uit te geven, dan is het geld na 13 jaar op (maar heeft u nog steeds € 150.000,= vermogen) 
 • Als u het geld gebruikt om de hypotheek te betalen en jaarlijks € 5.000,= uit te geven, dan is het geld na 8 jaar op (maar heeft u nog steeds € 150.000,= vermogen)

Aflossingsvrije hypotheek definitief

Samenvatting

Het verkopen en terughuren van uw huis is een dure oplossing. Niet voor niets neemt het aantal bedrijven dat met deze oplossing probeert geld te verdienen, razendsnel toe. Wat ons betreft krijgt u weinig waar voor uw geld. Een veel goedkopere oplossing is het afsluiten van een beperkte en aflossingsvrije hypotheek. Op die manier beschikt u, tegen veel lagere kosten, over een deel van uw vermogen. Maar blijft uw huis wel van u.

 

Vragen & Reacties 10

R. B. op dinsdag 25 juli 2017 09:59

Zie mijn chat reactie van 2 minuten geleden aan Kim over de tekst van de heer W. de Leeuw
mvg R. B. te Nv

Wim de Leeuw op vrijdag 28 juli 2017 14:21

Geachte R. B.,
Dank voor uw oplettendheid.
Ik heb de tekst van de blog aangepast!
Met vriendelijke groet,
Wim de Leeuw

Ton Reijnders op donderdag 28 juni 2018 15:52

Beste mensen,

De beperkte aflossingsvrije hypotheek; kan ik deze ook eerder (bijv. nu al) afsluiten?
Ik ga in mei 2019 met pensioen maar krijg alleen AOW, dan ben ik 66 jaar en 4 maanden; mijn vrouw krijgt pas AOW 2,5 jaar nadat mijn AOW ingaat. Inkomen is tot en met mei 2019 ca. € 2800,- bruto .Waarde woning (appartement van 90m2) is ca.
€ 170.000,- (verwachte verkoopprijs) en hypotheek is € 60.000. Ik maak mij een beetje zorgen omdat wij over ca. 5 jaar alleen nog beiden AOW hebben en er verder niet veel overblijft voor levensonderhoud en een paar leuke dingen. Wij hebben namelijk geen pensioen opgebouwd. Ons geld (dat is overgebleven van de verkoop oude eengezinswoning) is vanaf pakweg in januari 2014 "op".

alvast dank
mvg, Ton Reijnders

Wim de Leeuw op vrijdag 29 juni 2018 07:55

Geachte heer Reijnders / Beste Ton,

Ja, dat kan. Geldverstrekkers houden, naarmate de aanvrager van de hypotheek ouder wordt, steeds nadrukkelijker rekening met de hoogte van het pensioeninkomen. Als te voorzien is dat dat pensioeninkomen een stuk lager is dan het inkomen uit arbeid, kan het verstandig zijn om in een vroeger stadium een nieuwe hypotheek af te sluiten. Geldverstrekkers kijken vanaf 57 jarige leeftijd al naar het pensioeninkomen voor het bepalen van de hoogte van de hypotheek. Dat houdt in dat je eigenlijk te laat bent.

Er zijn overigens wel geldverstrekkers met hypotheken die specifiek aansluiten bij jullie behoefte, namelijk het 'verzilveren' van een gedeelte van de waarde van de woning. Ik adviseer je om in gesprek te gaan met een onafhankelijk (!) hypotheekadviseur om verder te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Mocht je in het werkgebied van De Leeuw wonen, dan zijn de hypotheekadviseurs van De Leeuw je uiteraard graag van dienst!

Met vriendelijke groet,
Wim de Leeuw

Stephan Smit op donderdag 07 maart 2019 09:21

Goede morgen ik lees vol aandacht het artikel of het wel of niet verstandig is wel of niet te verkopen en terug te huren. Duidelijk dat het niet verstandig is in de rekenvoorbeelden maar er word uitgegaan om nieuwe hypotheek af te sluiten als er twee inkomens zijn of dat de mensen tegen de AOW en pensioen aan zitten maar wat is het geval als er sprake is van een uitkerings situatie en toch een grote overwaarde? Verleiding is groot het dan wel te doen om de overwaarde te verzilveren.

Wim de Leeuw op donderdag 07 maart 2019 10:39

Geachte heer Smit,

Op zichzelf is er niet zoveel mis mee om een gedeelte van de overwaarde van het huis te verzilveren. In de praktijk blijkt echter dat het pensioeninkomen lager uitvalt dan veel mensen denken, waardoor ook de hypotheekmogelijkheden vaak tegenvallen. Een hypotheekadviseur kan u in een persoonlijk gesprek uiteraard voorrekenen hoe die situatie in uw concrete situatie uitvalt!

Met vriendelijke groet,
Wim de Leeuw

an op dinsdag 12 november 2019 11:40

maar wat als je je huis wilt verkopen en terug huren (aangezien het huis geschikt is om er oud te worden) zodat je niets na laat en je geld eventueel aan goede doelen kunt geven als je dat wilt?
situatie: 1 stiefkind waar vader een hoop verdriet van heeft gehad en waar we al jaren geen contact meer mee hebben.
Om te voorkomen dat die straks toch met zijn kindsdeel aan de haal gaat terwijl wij nu liever eens leuk op vakantie zouden willen gaan en het later liever aan een paar goede doelen zouden willen geven, zitten we te denken hoe we dit moeten oplossen.
We willen dus niet uit dit huis, het is ideaal, alles gelijkvloers, dokter, apotheek, winkels op loopafstand. Anders zouden we het nu wel verkopen en gaan huren. Maar we willen ook niet dat het geld in het huis blijft zitten en dus na ons naar de verkeerde gaat...

zouden ze de wet maar eens aan passen zodat verplicht kindsdeel afgeschaft wordt en je zelf kunt bepalen waar iets naar toe gaat.

Wim de Leeuw op dinsdag 12 november 2019 13:25

Beste An,

Wat een mooie vraag.

Ik ben helemaal met je eens dat het te gek voor woorden is dat ons rechtssysteem het zo ingewikkeld maakt om een kind te onterven. Ik denk echter dat het niet verstandig is om de ontwikkeling van ons erfrecht af te wachten. Na 50 jaar van discussiëren is ons erfrecht in 2003 sterk gewijzigd, ik acht het dus niet aannemelijk dat de ingrijpende regeling waar jij op wacht, in de komende jaren of zelfs decennia zal worden doorgevoerd.

Maar waar onwil is, is altijd een omweg. Het moet mogelijk zijn om het vermogen in jullie woning in elk geval voor een belangrijk deel liquide te maken, zodat jullie daar leuke en goede dingen mee kunnen doen.

Er zijn steeds meer partijen die bereid zijn om je woning te kopen en daarna aan je terug te verhuren, zodat het geld dat nu vastzit in stenen, voor een gedeelte vrij komt. Lees daarover mijn blog Uw woning als aanvullend pensioen, ruimer bij kas dankzij de verzilverde overwaarde op uw huis.

Het is wel belangrijk dat je je heel goed laat adviseren door een betrouwbare en vooral integere partij. Er zijn in deze markt nogal wat 'cowboys' actief, dus wees daarvoor op je hoede!

Met vriendelijke groet,
Wim de Leeuw

an op dinsdag 12 november 2019 18:20

Hartelijk dank voor de reactie,

we denken dat er veel meer mensen zijn in deze situatie, ouders met kinderen die bv verslaafd zijn.
Aan drugs, aan gokken...zo'n kindsdeel zal dan helemaal op gaan aan de verslaving.
Kan me niet voorstellen dat ouders blij zijn met dat idee.
Vandaar orienteren we ons op de mogelijkheden die er zijn.
we hebben in ieder geval een testament gemaakt dat we binnenkort weer eens goed zullen bekijken.

Op dit moment speelt het nog niet, onze hypotheek loopt nog een poosje, we hebben de AOW leeftijd -nog- niet.
We kijken al wel rond welke opties er zijn.
Maar ja, hoe herken je een betrouwbare integere partij?

mvg
An

Wim de Leeuw op dinsdag 12 november 2019 23:28

Beste An,

Sommige dingen zijn 'bij testament' lastig te regelen. Zolang je leeft, heb je veel meer mogelijkheden om de regie over je vermogen te bepalen.

Hoe herken je een 'betrouwbare integere partij'... Dat is best een lastige vraag.

Als ik jou was, dan zou ik in elk geval voor een NVM-makelaar kiezen. Niet omdat mijn bedrijf lid is van de NVM en niet omdat elke NVM-makelaar een heilige zou zijn en elke niet-NVM-makelaar een boef. Maar feit is wel dat de beroepsregels van NVM-makelaars het meest streng zijn. Ik ken in ons werkgebied ongeorganiseerde makelaars die soms - al dan niet door het inschakelen van 'vriendjes' - zelf actief zijn met het opkopen van dit soort woningen. En het is belangrijk dat de makelaar waar je voor kiest op geen enkele manier zelf een financieel belang kan hebben bij de transactie anders dan zijn courtage.

Ik zou verder kiezen voor een 'gevestigde partij met een gevestigde naam'. Een grotere makelaar die al vele jaren en bij voorkeur al enkele decennia bestaat en ook succesvol is. Dat is per definitie een makelaar die niet gaat voor de 'verleidingen van de korte termijn' en zich realiseert dat vertrouwen te voet komt en te paard gaat.

In deze tijd van internet en social media is het ook heel gemakkelijk om meer te weten te komen over het soort onderneming en het soort ondernemer waar je mee te maken hebt. Hoe profileert de onderneming of de ondernemer zich? Is het een ondernemer die alleen maar bezig is met geld verdienen of is het ook een ondernemer die zich duidelijk zichtbaar met passie, geld, tijd of middelen inspant voor 'de wereld om hem heen'?

Als je me laat weten waar je woont, dan wil ik - geheel belangeloos - op onderzoek uitgaan of ik makelaars ken die actief zijn in het gebied waar jullie wonen. En ik doe dat belangeloos omdat dat me weer ervaringen oplevert die ik kan verwerken in nieuwe blogs. Die blijkbaar voor sommige mensen toegevoegde waarde hebben.

Als je algemene - voor anderen belangrijke - vragen hebt, dan beantwoord ik die graag op deze manier op dit blog. Zodat ook anderen daar iets aan hebben. En mocht je vragen hebben die 'te privé' zijn en die anderen niets aangaan, dan kan je me die gewoon via deze website stellen. En mocht het te privé en vertrouwelijk zijn, dan reageer ik niet via deze website maar per mail op het door jullie achtergelaten mailadres.

Met vriendelijke groet,
Wim de Leeuw


Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.