De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Privé een auto leasen? Let op uw hypotheekmogelijkheden!

shutterstock_439662913

Het privé leasen van een auto wordt steeds populairder. Er zijn maar weinig consumenten die realiseren dat dit  een enorm negatieve invloed heeft op de hypotheekmogelijkheden.

Particulier leasen, een doorlopend krediet

Het particulier leasen van een auto is enorm in opkomst. En dat is begrijpelijk. U rijdt in een nieuwe auto, maar zonder dat u het aankoopbedrag in één keer moet afrekenen. U betaalt maandelijks een vast bedrag, waarin de kosten voor onderhoud, verzekering en afschrijving zijn opgenomen. In juridische zin bent u geen eigenaar van de auto, maar huurder. Vanaf 2016 worden particuliere leaseovereenkomsten geregistreerd bij het BKR, het Bureau Krediet Registratie. Het BKR is een voor geldverstrekkers openbaar registers waarin langlopende verplichtingen van consumenten worden geregistreerd. Bij een particuliere leaseovereenkomst wordt het totaalbedrag van alle leasetermijnen gedurende de gehele looptijd opgenomen als schuld. Bij een leasebedrag van 5 jaar van € 200,= per maand staat er dus 5 x 12 x € 200,= is  € 12.000,= als schuld op uw naam geregistreerd.

Doorlopend krediet en uw hypotheekmogelijkheden

Een hypotheek is een financiële verplichting voor dertig jaar. De aflossing van de hypotheek wordt uitgesmeerd over de totale periode van dertig jaar. De schuld wordt afbetaald in 12 x 30 = 360 maandelijkse termijnen. Ten opzichte van de schuld in honderdduizenden euro's is de maandelijkse verplichting van honderden euro verhoudingsgewijs beperkt. Een doorlopend krediet kent een veel kortere looptijd. Ten opzichte van de schuld in tienduizenden euro's is de maandelijks verplichting vaak ook enkele honderden euro. Verhoudingsgewijs is dat een stuk hoger dan bij een hypotheek. Dit houdt in dat een doorlopend krediet een enorm effect kan hebben op de hypotheekmogelijkheden. Stel dat u bij de huidige rente, zonder particuliere leaseovereenkomst, een hypotheek kunt krijgen van € 150.000,=  Als u particulier een auto least met een aanschafprijs van € 10.000,= maar met een leasebedrag van € 200,= per maand, dan kunt u nog maar € 100.000,= lenen.|

 

Conclusie : straks lenen voor een huis, dan nu niet lenen maar sparen!

Als u overweegt om een auto te gaan leasen, denk dan goed na over de gevolgen voor uw hypotheekmogelijkheden. Een doorlopend krediet of persoonlijke lening maar ook een privé-leaseovereenkomst beperkt uw mogelijkheden op de koopwoningenmarkt. U krijgt geen hypotheek meer voor de volledige koopsom inclusief alle bijkomende kosten. In 2016 krijgt u maximaal nog een hypotheek van 102% van de waarde van uw huis, in 2017 is dat maximaal 101% en vanaf 2018 is dat maximaal 100%. Als u een woning wilt kopen, dan zult u over eigen middelen moeten beschikken. Als u in de toekomst een huis wilt kopen, dan zult u nu niet moeten lenen maar vooral moeten sparen!

 

Meer weten?

De Leeuw Hypotheken is juridisch, financieel èn commercieel onafhankelijk van  banken en geldverstrekkers. Onze adviseurs rekenen graag voor u uit wat de invloed is van privé-lease op uw hypotheekmogelijkheden.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.