De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Hypotheek oversluiten, onzin of zinvol? Acht gratis tips van onze adviseurs.

Raise-your-Home-Asking-Price

De hypotheekrente is op dit moment lager dan ooit. Vermoedelijk betaalt u een (veel) hogere rente. Is oversluiten zinvol? Acht gratis tips van onze adviseurs.

1) Hou rekening met de kosten van oversluiten

Bij het oversluiten van een hypotheek gaan de kosten voor de baat uit. U begint met een investering die u met toekomstige lagere rentelasten moet gaan terugverdienen. Die investering noemen we oversluitkosten. Het oversluiten van een hypotheek kost altijd geld. Denk daarbij aan:

  • Advies en bemiddelingskosten van uw hypotheekadviseur 
  • Taxatiekosten 
  • Kosten notariële hypotheekakte 
  • Eventueel: boeterente 
  • Eventueel: kosten Nationale Hypotheek Garantie

Oversluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar als de nieuwe hypotheek een lening vervangt die u eerder aanging voor aanschaf, verbetering of onderhoud van uw eigen woning. Het gedeelte dat u leent om de oversluitkosten te betalen, is niet aftrekbaar.

2) Heeft u verhuisplannen op kortere termijn? Dan is oversluiten zelden zinvol.

Als u verwacht om binnen drie jaar te verhuizen, dan leert onze ervaring dat de terugverdientijd dan in veel gevallen te kort is. U kunt dan beter wachten, omdat u bij verkoop van uw huis in veel gevallen kunt aflossen zonder boeterente te hoeven betalen.

3) Staat uw rente nog langer dan drie jaar vast? Dan is oversluiten vaak niet zinvol.

Als uw rente nog langer dan drie jaar vast staat, dan is de boeterente erg hoog. Heel vaak is de boeterente zo hoog dat het oversluiten niet meer interessant is.

4) Bent u bereid om meer af te lossen dan u nu doet? Een factor om rekening mee te houden.

In het verleden was het mogelijk om uw hypotheek geheel of gedeeltelijk aflossingsvrij af te sluiten. Vanaf 1 januari 2013 moet een hypotheek in 30 jaar volledig worden afgelost, althans als u uw hypotheekrente wilt kunnen aftrekken. Als u uw hypotheek oversluit, dan krijgt u soms te maken met de nieuwe hypotheekregels. En dat houdt in dat banken eisen dat het aflossingsvrije deel in de nieuwe lening niet meer mag bedragen dan 50% van de marktwaarde van uw woning. In andere situaties mag het aflossingsvrije deel wel groter zijn dan 50%.

 

5) Heeft u een spaarhypotheek of een bankspaarhypotheek? Dan is oversluiten zelden zinvol.

Bij een spaarhypotheek of een bankspaarhypotheek is oversluiten in veel gevallen onverstandig. De hoogte van de hypotheekrente is gelijk aan de rente die u over het spaardeel van uw hypotheek ontvangt. Hoe lager de spaarvergoeding, hoe hoger de maandelijkse spaarbedragen zullen worden. De rente is fiscaal aftrekbaar terwijl de inleg of premie voor de spaarhypotheek dat niet is.

 

6) Aflossingsvrije hypotheken, beleggingshypotheken, annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken met een langere looptijd?

Bij deze hypotheekvormen is er geen koppeling tussen het rente- en het aflossingsbestanddeel. Hoe langer de rentevastperiode is, hoe hoger de boeterente zal zijn. Of vervroegd aflossen rendabel is, moet voor u concreet worden uitgerekend.

 

7) Beschikt u over spaargeld om te investeren in de nieuwe hypotheek? Soms is dat noodzakelijk bij oversluiten?

Buiten NHG mag - onder voorwaarden - tot maximaal 110% van de marktwaarde worden geleend bij oversluiten. De eventuele meerkosten komen dan voor eigen rekening. Een van de voorwaarden is dat het opgebouwde vermogen van een verpande verzekering of rekening moet in mindering worden gebracht op de restant hoofdsom of moet worden verpand aan de nieuwe geldverstrekker.

 

8) Heeft u een hypotheek met NHG en is er sprake van een restschuld? Dan is oversluiten niet altijd mogelijk.

Als u uw hypotheek wilt oversluiten met NHG, dan kan dat uitsluitend als er geen sprake is van een restschuld. Dat houdt in dat de hoogte van de hypotheek lager moet zijn dan de marktwaarde van de woning.

 

Vragen?

U kunt natuurlijk een afspraak maken met uw eigen bank of verzekeraar. Aan die afspraak zijn kosten verbonden, terwijl uw bank of verzekeraar u uitsluitend kan en zal informeren over hun eigen producten en tarieven. Wij noemen het advies van een bank of verzekeraar een WC-Eend advies: "Wij van WC-eend adviseren WC-eend". Veel beter is het als u een afspraak maakt met een onafhankelijk hypotheekadviseur, zoals de hypotheekadviseurs van De Leeuw Groep. Aan die afspraak zijn ook kosten verbonden. Maar dan weet u wel bij welke aanbieder u de allerbeste aanbieding kunt krijgen.

Wij zijn u graag van dienst!

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.