De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Uw hypotheekmogelijkheden, wat verandert er in 2016?

De nieuwe NIBUD-regels zijn bekend. De meeste eenverdieners kunnen in 2016 iets minder lenen, tweeverdieners kunnen juist meer lenen. Maar er zijn meer veranderingen op komst.

De nieuwe hypotheekregels per 2016

NIBUD staat voor het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting. Het NIBUD is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over de financiën van huishoudens. Het NIBUD bepaalt de financieringsnormen van banken, waarmee wordt bepaald hoeveel hypotheek u maximaal kunt krijgen op basis van uw inkomen. Het Nibud heeft daarbij in 2016 onder andere rekening gehouden met de volgende wijzigingen:

  • In 2016 kunt u een hypotheek krijgen tot maximaal 102% van de waarde van de koopwoning (2015: 103%)
  • In 2016 kunt u hypotheekrente aftrekken tegen maximaal 50,5% (2015: 51%)
  • De gemiddelde loonstijging bedraagt 1,4%

Hypotheekmogelijkheden alleenstaanden in 2016

Hypotheek Alleenstaanden 2016
Alleenstaanden kunnen in 2016 minder lenen dan in 2015, uitgezonderd de alleenstaanden met een inkomen vanaf € 70.000,= per jaar. De grootste afname doet zich voor bij alleenstaanden met een inkomen van € 30.000,=.

Hypotheekmogelijkheden tweeverdieners in 2016

Hypotheek Tweeverdieners 2016
Niet alle stellen kunnen minder lenen. De rekenregels van het NIBUD zijn buitengewoon complex en leiden soms tot vreemde uitkomsten. Vooral bij gezamenlijke inkomens vanaf € 75.000,= ontstaan er meer mogelijkheden.

Daling NHG-grens per 1 juli 2016

Knipsel
Op 1 juli 2016 wordt de kostengrens voor Nationale Hypotheek Garantie  voor de vijfde keer op rij verlaagd. Tot 1 juli 2016 kunt u een NHG-hypotheek krijgen voor maximaal € 245.000,=. Daarna daalt dat bedrag naar € 225.000,=. De NHG rekent met een vaste opslag van 6% koperskosten, zodat de maximale koopsom € 212.264,= mag bedragen.

Ons advies

Als overweegt om een woning te kopen met een prijs tussen € 200.000,= en € 250.000,=, dan is er een grote kans dat u die hypotheek in 2016 niet meer rondkrijgt. Of omdat de leennormen worden aangescherpt of omdat u geen NHG meer krijgt. In dat geval adviseren wij u om de vaart in het koopproces te zetten of te houden.

 

Vragen & Reacties 2

Peter op dinsdag 07 maart 2017 21:45

Wat een fantastische blog hebben jullie. Complimenten. Ik heb een vraag mbt hypotheken.
Wij zijn op dit moment op zoek naar een nieuwe woning. Dikwijls komen we woningen tegen waarbij er vergunningsvrij is bijgebouwd en in bepaalde gevallen onder bepaalde bestemming is uitgebouwd, bijvoorbeeld dat het stuk bijbouw onder atelier/bijkeuken valt. Maw, geen woonbestemming. Nu zien wij ook dat deze ruimtes vaak wel als woonruimte wordt gebruikt en dat dit gedoogd is. Mochten wij een dergelijk huis kopen, lopen wij kans dat de bank het uitgebouwd stuk, dat niet onder officiele woonbestemming valt, niet wilt financieren ?

Wim de Leeuw op dinsdag 07 maart 2017 23:01

Dag Peter,

Dank je voor het compliment.

Wat mij betreft is een bijkeuken absoluut onderdeel van de woonbestemming. En een atelier in de zin van een werkruimte kan ook onderdeel van die woonbestemming zijn.

Een bank kijkt vooral naar de verhouding tussen de totale waarde van het huis in relatie tot de hoogte van de schuld. Het feit dat een gedeelte van een huis ook bedrijfsmatig kan worden gebruikt, maakt nog niet dat het huis als geheel als een bedrijfspand wordt gezien. Want daarvoor gelden wel andere financieringsregels. Ik geloof niet dat je je hier veel zorgen over hoeft te maken.

Met vriendelijke groet,
Wim de Leeuw

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.