De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Ruimere mogelijkheden voor boetevrij aflossen

Tot 01-02-2015 mag € 100.000 belastingvrij worden geschonken voor aankoop van een woning of aflossing van de hypotheek. SNS gaf direct aan om dan geen boeterente te rekenen. Inmiddels hebben ook andere banken gereageerd. De stand van zaken.

 

Boetevrij aflossen

Elke hypotheek is anders. Niet alleen de hypotheekrente is bij elke bank anders. Ook de voorwaarden van hypotheken bevatten grote verschillen. Bij veel banken mag jaarlijks een gedeelte van de hypotheek worden afgelost, bijvoorbeeld 10 of 20%. Wie meer wil aflossen, moet vaak boeterente betalen. Banken doen dat overigens alleen als de hypotheekrente die u op dat moment betaalt, hoger is dan de hypotheekrente van uw bank op het moment van aflossing.

Waarom boeterente?

Als u een hypotheek afsluit, kunt u als consument kiezen voor een kortere of langere rentevastperiode. Bij een langere rentevastperiode betaalt u een opslag op de hypotheekrente. Met die opslag koopt u zekerheid voor de toekomst. Want, als de marktrente tijdens de looptijd van uw hypotheek stijgt, dan heeft u daar geen last van. U betaalt dan nog steeds uw eigen rentetarief. Het geld dat de bank aan u uitleent, lenen banken zelf op de kapitaalmarkt. En ook op de kapitaalmarkt wordt met opslagen gewerkt. Een bank die u een langere rentevastperiode biedt, leent op de kapitaalmarkt ook zelf tegen een hogere rente. Banken kunnen daarbij niet 'boetevrij aflossen'. Een vervroegde aflossing van een hypotheek kan de bank geld kosten, als ze 'uw geld' niet tegen een zelfde tarief opnieuw kunnen uitlenen. Dat is de reden dat u vaak boeterente moet betalen als uw rentetarief hoger is dan de geldende marktrente.

Boetevrij aflossen bij gebruikmaking van de verruimde schenkingsvrijstelling

Ouders konden hun kinderen tussen 18 en 40 jaar al eenmalig een bedrag van €24.676 belastingvrij schenken. Als de schenking wordt gebruikt voor een (dure) studie of voor een eigen woning, dan bedroeg de vrijstelling zelfs €51.407. Op Prinsjesdag werd een verruiming van deze faciliteit aangekondigd: 1) het bedrag wordt verhoogd naar € 100.000,= en 2) de beperking tot schenkingen van ouders aan kinderen vervalt. Het zou natuurlijk jammer zijn als de schenking voor een deel zou moeten worden gebruikt voor het betalen van boeterente. Het is niet voor niets dat minister Dijsselbloem kort na de Miljoenennota een oproep deed aan banken om - bij wijze van uitzondering - hun regels omtrent de boeterente te versoepelen. Inmiddels hebben meerdere banken op deze oproep gereageerd.

1) ONBEPERKT BOETEVRIJ AFLOSSEN

  • FLORIUS - Als u met eigen middelen aflost, betaalt u bij Florius geen boeterente. Al sinds 4 juni 2012 rekent Florius uitsluitend boeterente als u bij Florius uw hypotheek aflost omdat u de hypotheek elders hebt 'overgesloten'.

2) ONBEPERKT BOETEVRIJ AFLOSSEN BIJ SCHENKING TOT € 100.000

  • SNS - SNS kondigde al op 18 september 2013 aan geen boeterente te rekenen als er gebruik wordt gemaakt van de schenkingsvrijstelling.
  • RABOBANK - Op 2 oktober 2013 volgde de Rabobank het goede voorbeeld: "De bank stelt haar klanten met deze eenmalige vrijstelling in staat om de gehele schenking zonder extra kosten in te zetten om de bestaande hypotheek (deels) af te lossen. De  uitzondering op de bestaande regeling duurt, net als de regeling van de overheid, tot 1 januari 2015."
  • Andere banken zijn: ASR (Wel Thuis), BLG Wonen, Obvion, Rabobank, Reaal en SNS.

3) BOETEVRIJ AFLOSSEN TOT DE WOZ-WAARDE

  • ABN-AMRO - De markt was natuurlijk benieuwd wat ABN-AMRO zou gaan doen. Inmiddels heeft ABN-AMRO zich niet van haar beste kant laten zien. De reactie van onze staatsbank is dat boetevrij aflossen mogelijk is, maar uitsluitend indien en voor zover de hypotheeksom hoger is dan de WOZ-waarde van de woning...
  • ING - : ING maakte bekend de lijn van ABN-AMRO te volgen. Vanaf 1 december 2013 kunnen klanten van ING boetevrij aflossen totdat de hoogte van de hypotheek en de woningwaarde in evenwicht zijn. Het maakt voor ING niet uit of de aflossing verkregen is uit een schenking of niet. Klanten kunnen dus ook aflossen uit eigen middelen zoals met spaargeld of met geld dat uit een erfenis is verkregen.
  • En verder bij: Aegon, Argenta, ASR (Woninghypotheek), MoneYou, Nationale-Nederlanden en Welke-label Woonlife.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.