De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Vijf mogelijkheden om uw kind te helpen bij de aankoop van een woning

Door prijsdalingen, de lage rente en de verlaagde overdrachtsbelasting zijn koopwoningen op dit moment betaalbaarder dan in de afgelopen twintig jaar. Toch is voor veel starters een koopwoning nog steeds onbereikbaar. Ouders die voldoende middelen hebben, kunnen hun kind op een aantal manieren helpen bij het realiseren van de start op de koopwoningmarkt.

 

1) Eenmalige belastingvrije schenking
Als uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is dan mag u één keer belastingvrij een bedrag schenken van € 24.767. Als de schenking wordt gebruikt voor een dure studie of de aankoop of verbouwing van een woning, dan wordt het bedrag verhoogd tot € 51.407.

2) Jaarlijkse schenking
U mag uw kinderen jaarlijks belastingvrij € 5.141 schenken. Als u meer schenkt, betaalt u tot een bedrag van € 118.254 10% schenkingsbelasting en daarboven 20%.

3) Aanvullende lening met jaarlijkse schenking
U kunt uw kind ook een bedrag lenen. Deze constructie wordt ook wel de 'familiebank' genoemd. Om te voorkomen dat er sprake is van een schenking èn om te zorgen dat de rente voor uw kind aftrekbaar is als schuld op de eigen woning, moet er sprake zijn van een ‘marktconforme’ rente. In de praktijk accepteert de belastingdienst rentetarieven die 25% onder of boven de marktrente liggen. Let op: Ook deze lening valt onder de nieuwe hypotheekregels en moet dus tenminste annuïtair worden afgelost.

Ook als u uw kinderen een bedrag heeft geleend, mag u hen jaarlijks belastingvrij € 5.141 schenken. Als u meer schenkt, betaalt u tot een bedrag van € 118.254 10% schenkingsbelasting en daarboven 20%. Let op: de kinderen kunnen de betaalde rente alleen fiscaal aftrekken als deze ook daadwerkelijk door hen is betaald, niet als u de rente door middel van een schenking kwijtscheldt.

4) Aanvullende borgstelling
Een beperkt aantal banken is bereid om een hogere hypotheek aan kinderen te verstrekken als aannemelijk te maken is dat de kinderen binnen twee jaar wèl zelf in staat zijn om de hypotheek te dragen. Uiteraard moet het inkomen van de ouders voldoende zijn om ook de extra hypotheeklasten van de kinderen te dragen. Als ouder bent u volledig aansprakelijk voor de hypotheekschuld.

5) Tweede hypotheek op woning ouders
Als u niet beschikt over de liquide middelen voor een eenmalige belastingvrije schenking of een jaarlijkse schenking maar wel maar een royale ‘overwaarde’, dan zou u die overwaarde (gedeeltelijk) kunnen benutten om daarmee middelen vrij te maken. Wat ons betreft is deze constructie niet aan te raden.

Vijf mogelijkheden, hoe kiezen?

Als u overweegt om uw kind te helpen bij de aankoop van een woning, raadpleeg dan een ter zake kundig notaris of fiscalist. Wat voor u en uw kinderen de beste mogelijkheid is, hangt af van een veelheid aan factoren. Het is belangrijk  om uw hulp op een juridisch sluitende manier vorm te geven en om de fiscus daarover te informeren. De notaris kan u ook adviseren over de mogelijkheden die er zijn om te voorkomen dat het bedrag dat u aan uw kinderen schenkt, bij een scheiding wordt verrekend met uw voormalige schoonzoon- of dochter. (uitsluitingsclausule).

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.