De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Een hypotheekadvies, hoe werkt dat nu?

Tot 1 januari 2013 kon u als consument, bij meerdere hypotheekadviseurs, een gratis advies krijgen. Elke hypotheekadviseur was bereid tot een gratis 'kennismakingsgesprek' en een gratis 'adviesgesprek'. Alleen als u daadwerkelijk een hypotheek afsloot, dan betaalde u afsluitprovisie. Dat is veranderd. Hoe werkt het nu?

 

1) Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Nog steeds is vrijwel elke hypotheekadviseur bereid tot een gratis kennismakingsgesprek. Daarbij krijgt u bij de meeste geldverstrekkers een indicatie van het bedrag dat u maximaal kunt lenen èn een indicatie van de bruto- en netto maandlasten. De informatie is van algemene aard. Uw hypotheekadviseur zal u in dit gesprek ook uitleggen wat de kosten zijn van zijn of haar dienstverlening (als u daarvoor kiest) èn wat uw voordeel is om juist voor deze adviseur te kiezen. Een kennismakingsgesprek met een hypotheekadviseur is meestal gratis en vrijblijvend.

2) Adviesgesprek

Bij een hypotheekadvies krijgt u een uitgebreid en persoonlijk advies dat helemaal is toegesneden op uw persoonlijke wensen en uw persoonlijke situatie. Dat gesprek begint met een zeer uitgebreide inventarisatie van uw persoonlijke situatie. Het advies is maatwerk. U wordt uitgebreid geïnformeerd over de voor u geschikte hypotheekvormen en over uw toekomstige netto-lasten. Bij een onafhankelijk hypotheekadviseur wordt daarbij gekeken naar de tarieven van meerdere geldverstrekkers. Een bankadviseur adviseert uitsluitend over de producten van zijn of haar bank. In theorie zou het zo moeten zijn dat u, met dit hypotheekadvies in de hand, bij elke andere adviseur of bank een hypotheek kunt afsluiten zonder opnieuw advieskosten te betalen. In de praktijk werkt dat echter niet altijd zo. Elk hypotheekadvies kost geld. U kunt daarbij kiezen voor een vast bedrag of een uurtarief. Het tarief verschilt per adviseur.

3) Bemiddeling

Bij de bemiddelingsfase wordt, op basis van het advies dat u is gegeven, de hypotheek voor u verzorgd met alles dat daarbij komt kijken. Er wordt een uitgebreide offerte aangevraagd die met u wordt besproken. Uiteraard komen daarbij ook de benodigde verzekeringen aan de orde. Een goede hypotheekadviseur adviseert u ook over uw belastingteruggave en controleert de hypotheekakte die door de notaris wordt opgemaakt. Ook aan het daadwerkelijk afsluiten van de hypotheek zijn kosten verbonden. U kunt daarbij kiezen voor een vast bedrag of een uurtarief. Het tarief verschilt per adviseur.

Doe-het-zelven

Het is mogelijk om zonder hypotheekadvies een hypotheek af te sluiten. Dat wordt 'execution only' genoemd. U betaalt dan geen advieskosten of bemiddelingskosten, maar uitsluitend (lagere) 'distributie- of afsluitkosten'. Een hypotheek-zonder-advies is uitsluitend geschikt voor consumenten die heel veel verstand hebben van het onderwerp. Ook volgens Vereniging Eigen Huis is de hypotheek-zonder-advies niet geschikt voor elke consument.

Maar... Welke adviseur kiest u?

Geen enkel hypotheekadvies is gratis. Ook het afsluiten van een hypotheek is niet meer gratis. Blijft over de vraag wèlke adviseur u dan kiest. Wat ons betreft is het onverstandig om te kiezen voor een adviseur die u slechts kan informeren over de hypotheken van één aanbieder. U wilt toch kunnen kiezen voor de hypotheek die het beste bij u past, met de laagste rente? Als u inzicht wilt hebben in wat de totale markt u te bieden heeft, bent u bij de hypotheekadviseur van een bank aan het verkeerde adres.

Er is nog een reden om te kiezen voor een onafhankelijk adviseur. Als u een woning gaat kopen, dan wilt u natuurlijk eerst weten waar u aan toe bent. Eigenlijk wilt u een goed hypotheekadvies hebben voordat u over een woning gaat onderhandelen. En pas als u een woning gekocht hebt, wilt u een hypotheek afsluiten. Tussen het adviesgesprek en het aanvragen van de hypotheek verstrekt vaak nogal wat tijd.

In theorie kunt u met het advies van de ene adviseur in de hand, de bemiddeling vragen van een andere adviseur. In de praktijk werkt dat niet altijd zo, in elk geval niet als er veel tijd is verstreken tussen advies en aanvraag. En daarbij, banken hebben een eigen beleid. Soms is de ene bank goedkoper, dan weer de andere. Het is zonde als u een advies hebt gekregen van één bank, terwijl deze op het moment dat u de hypotheek daadwerkelijk gaat aanvragen, niet meer de beste aanbieding heeft. Nog een reden voor een onafhankelijk hypotheekadvies: Op het moment dat u de hypotheek echt nodig heeft, zoekt uw onafhankelijk adviseur de beste aanbieding voor u.

We adviseren u dan ook nadrukkelijk om een onafhankelijk hypotheekadviseur te kiezen voor het hypotheekadvies. De adviseurs op dit overzicht zijn dat in elk geval niet of niet volledig. De hypotheekadviseurs van De Leeuw, Anne Bosma, Fred van Maanen en Annemarie van Beveren kunnen u volledig onafhankelijk van welke bank of geldverstrekker adviseren.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.