De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

De eindinspectie van uw nieuwe koopwoning, waar moet u als koper op letten?

b2ap3 large shutterstock 189098840

Vlak voor de overdracht van een woning bij de notaris wordt een koper in de gelegenheid gesteld om het huis te 'inspecteren'. Wat houdt deze 'eindinspectie' in en waarop moet u als koper letten?

Waarom de eindinspectie belangrijk en noodzakelijk is

De eindinspectie van een woning of appartement is belangrijk en noodzakelijk omdat er tussen het moment van verkoop en levering van een woning vaak tenminste 2-3 maanden zijn verstreken. En in die tijd kan er van alles gebeurd zijn met het huis of met onderdelen van het huis.

Als de koper ontdekt dat de woning zich niet in dezelfde staat bevindt als ten tijde van het tot stand komen van de koopovereenkomst, dan kan hij daarover met de verkoper in gesprek voordat de handtekening onder de leveringsakte wordt gezet. Dat voorkomt dat de verkoper zich op het standpunt stelt dat het probleem na de overdracht van het huis is ontstaan. Want in dat geval komt het probleem voor rekening van de koper .

De duur van een inspectie is afhankelijk van de grootte van de woning. Het spreekt voor zich dat de inspectie van een studio-appartement met twee kamers minder tijd vraagt dan die van een vrijstaande woning met bijgebouwen.

De verkoper is overigens verplicht om mee te werken aan de inspectie. Dat is geregeld in artikel 6.5 van de koopovereenkomst:

6.5 Koper heeft het recht om direct voorafgaand aan het passeren van de akte van levering de onroerende zaak van binnen en van buiten te inspecteren

Aandachtspunten voor de eindinspectie

Controleer de meterstanden

Bij het aanvragen van gas, water en licht moet de meterstand worden aangegeven zoals die was ten tijde van de overdracht. Het is belangrijk dat de meterstanden tijdens de inspectie worden genoteerd en dat zowel koper als verkoper zich akkoord verklaren met deze opgave.

Controleer de werking van elektrische apparaten

Voor een goede inspectie is het noodzakelijk dat de woning nog is aangesloten op gas, water en licht. Het is verstandig om elektrische apparaten te controleren. Let daarbij ook op de mechanische ventilatie.

Controleer de aanwezigheid van overgenomen onroerende en roerende zaken

Een huis hoort geleverd te worden inclusief alle bestanddelen. Bestanddelen zijn de onderdelen van het huis die volgens 'verkeersopvattingen' bij het huis horen. Vaak zitten bestanddelen vast aan het huis of aan de grond, zoals het geval is bij een schuur, een carport, bomen, een c.v.-installatie of een inbouwkeuken. Toch hoeft een bestanddeel niet persé 'aard- en nagelvast' aan het huis te zijn verbonden, denk daarbij bijvoorbeeld aan dakpannen. Dakpannen liggen los, maar iedereen begrijpt dat een huis geleverd moet worden inclusief dakpannen.

Soms wordt een huis verkocht inclusief roerende zaken, dus inclusief zaken die geen onderdeel van het huis uitmaken. Denk daarbij aan zaken als lamellenvloeren, zonwering binnen en buiten, losse keukenapparatuur, gordijnrails, een tuinhuisje of vlaggenmast. Bij de inspectie moet uiteraard worden gecontroleerd of deze roerende zaken nog aanwezig zijn.

Wat als het huis niet aan de oorspronkelijke staat voldoet?

In de praktijk kan er veel mis gaan. De meeste woningen worden schoon, leeg en volgens de afspraken opgeleverd. Maar soms is dat niet het geval. Soms worden huizen heel vies achtergelaten, staan er nog spullen van de verkoper of hebben er veranderingen plaatsgevonden. Als het huis niet aan de oorspronkelijke staat voldoet, dan moeten daarover afspraken worden gemaakt tussen koper en verkoper. De betrokken makelaar(s) kunnen daarbij uiteraard een adviserende rol spelen.

Het is mogelijk om een deel van de verkoopsom, als zekerheid, bij de notaris in depot te laten. De verkoper krijgt dan niet de hele koopsom uitgekeerd, een deel van het bedrag blijft staan bij de notaris totdat het probleem is opgelost. In sommige gevallen wordt het transport uitgesteld totdat de verkoper de problemen heeft opgelost.

Let op: Als er een probleem blijkt te zijn met het huis, dan houdt dat niet in dat de verkoper automatisch 10% boete verschuldigd is. De verkoper moet daarvoor namelijk eerst in gebreke zijn gesteld. En daarbij moet hem een termijn van tenminste acht dagen worden gegund. Pas als de verkoper daarna nog in gebreke blijft kan de verkoper worden veroordeeld tot betaling van een boete van 10% van de koopsom of 3 promille van de koopsom per dag.

Wat als een onderdeel van het huis in de tussentijd is vervangen?

Het is natuurlijk mogelijk dat een onderdeel van een woning het begeeft in de periode tussen de verkoop en de levering. Dat komt uiteraard het meest frequent voor bij technische apparatuur zoals een vaatwasmachine, c.v.-installatie of kraan. Als dat gebeurt, dan is verkoper verplicht om zorg te dragen voor vervanging van het kapotte onderdeel.

Uiteraard houdt dat niet in dat een koper, als een 15-jaar oude c.v.-installatie het begeeft, recht heeft op een nieuwe c.v.-installatie. De verkoper moet een tenminste gelijkwaardige c.v.-installatie leveren.

Het belang van een (NVM-) aankoopmakelaar

De meeste inspecties verlopen probleemloos. Maar als er sprake is van een probleem, dan vraagt het om deskundigheid en ervaring om tot een goede oplossing te komen. Onze aankoopmakelaars zijn u graag van dienst!

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.