De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Samenwonen? Zeven onderwerpen voor uw samenlevingscontract!

shutterstock_156325355

Als u besluit te gaan samenwonen, dan is het van belang om een aantal zaken goed te regelen in een samenlevingscontract. In deze blog: Zeven onderwerpen voor uw  samenlevingscontract.

Wat regelt u in een samenwerkingscontract?

Allereerst: een samenlevingscontract is niet verplicht. Maar naarmate u meer spullen gezamenlijk aankoopt (en zèker als u samen een woning koopt), dan is het verstandig om goede afspraken met elkaar te maken en die aan het papier toe te vertrouwen. In een samenlevingscontract maakt u afspraken over diverse onderwerpen.

1) Afspraken over uw huis

Misschien trekt u in bij uw partner, maar betaalt u op uw beurt een deel van de verbouwings- of inrichtingskosten. Misschien koopt u samen een huis, en brengt één van u meer geld in dan de ander. Wat gebeurt er als de relatie eindigt? Wie blijft er in de woning wonen? En wat gebeurt er met de bedragen die de ander in het huis heeft geïnvesteerd?  Misschien wilt u uw partner een koopoptie op het huis geven. Stel dat het huis, na het beëindigen van de relatie, bij de verkoop winst of verlies oplevert. Hoe wilt u de winst of verlies dan verrekenen? De afspraken hierover legt u vast in een samenlevingscontract.

2) Afspraken over inkomsten en uitgaven

Hoe gaat u om met verschillen tussen het inkomen? En hoe gaat u de uitgaven verdelen. Wie betaalt daarbij welke kosten? Als de één 60% van het inkomen verdient, draagt diegene dan ook het meeste bij aan de uitgaven en wordt deze ook 60% eigenaar van het huis? Hoe gaat u om met spaargeld, deposito's, aandelenportefeuilles of geld in een eigen bedrijf? Valt dat onder uw gemeenschappelijke bankrekening? Of houdt u die vermogensbestanddelen en inkomsten toch liever apart. Hoe gaat u om met oude (studie-) schulden of nieuwe schulden? Dit zijn allemaal zaken die u in een samenlevingsovereenkomst regelt.

 

3) Afspraken over belastingen

Het kan voordelig zijn om fiscale aftrekposten vooral onder te brengen bij de partner met het hoogste inkomen. Op deze manier kunt u belasting besparen. Als u niet getrouwd of geregistreerd partner bent en niet samen een kind heeft of een eigen huis dan heeft u een samenlevingscontract nodig om fiscaal partner te zijn.

 

4) Afspraken over inboedel

Acda en de Munnik zingen over de praktische consequenties van het einde van een samenwoning: "cd van jou, cd van mij, cd van ons allebei, maar gekregen van m'n moeder, dus van mij". Zolang om de verdeling van een cd-collectie gaat, dan valt de schade nog wel te overzien. Maar als u een dure antieke kast hebt 'ingebracht' of een 'familiestuk', dan kan het van belang zijn om dat vast te leggen. Welke spullen gezamenlijk zijn (en bij beëindiging van de relatie moeten worden verdeeld) en welke zaken persoonlijk bezit zijn èn moeten blijven.

 

5) Afspraken over pensioen

Als u wilt dat uw partner wordt opgenomen als 'nabestaande' in de zin van de pensioenregeling van uw werkgever, dan is daarvoor een samenlevingsovereenkomst noodzakelijk.

 

6) Afspraken bij overlijden

Als u niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap bent aangegaan èn er is geen testament, dan is uw partner niet uw erfgenaam. Als uw partner overlijdt, dan verdwijnen al zijn eigendommen naar de wettelijke erfgenamen (de kinderen en als die er niet zijn: naar ouders, broers en zusters van de overledene). Als de eigen woning op naam van uw overleden partner staat, dan kan dat inhouden dat u het huis zult moeten verlaten. U kunt met elkaar afspreken dat uw partner, na uw overlijden, in het huis mag blijven wonen en recht heeft op de inboedel. Dat wordt een 'verblijvingsbeding' genoemd. Als er wel een testament is waarbij zaken aan u zijn toegedeeld, dan betaalt u te hoog bedrag aan erfbelasting als u geen samenlevingsovereenkomst hebt en minder dan vijf jaar hebt samengewoond. U wordt door de wet pas als partner gezien als u 1) minimaal 5 jaar samenwoont op hetzelfde adres, of 1) een samenlevingscontract heeft en 2) minimaal 6 maanden hebt samengewoond op hetzelfde adres. Als u gebruik kunt maken van de vrijstelling, kunt u tot ruim € 600.000 belastingvrij van elkaar erven. Dit zijn zaken die u in een samenlevingsovereenkomst èn een testament moet laten regelen.

 

7) Afspraken over kinderen

Als u afspraken wilt maken over wie er voor de kinderen zorgt na het overlijden van een partner, dan biedt een samenlevingsovereenkomst daarvoor geen oplossing. Daarvoor zult u een voogdijregeling in uw testament moeten opnemen.

 

Een samenlevingsovereenkomst... hoe?

Voor het maken van een testament bent u aangewezen op een notaris. Een samenlevingscontract is 'vormvrij', daar hoeft u niet voor naar de notaris. Op het internet kunt u talloze modelletjes vinden. Toch is het onverstandig om te 'doe-het-zelven' met een samenlevingscontract. Een samenlevingscontract is een belangrijk en ingewikkeld juridisch èn fiscaal document waarvoor u het beste een deskundige notaris kunt inschakelen. Elke notaris kan voor u een samenlevingsovereenkomst en de bijpassende testamenten maken. En tegenwoordig kan dat zelfs via de HEMA, de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. Wat ons betreft vallen samenlevingscontracten en testamenten echter niet onder de categorie 'eenheidsworst' maar onder maatwerk. We adviseren u daarom om een plaatselijke en ter zake kundige notaris in te schakelen.

Overige Blogs in deze serie

Echtscheiding (1)... en de eigen woning
Echtscheiding (2)... en uw verzekeringen
Echtscheiding (3)... en uw pensioen
Samenwonen, zeven onderwerpen voor uw samenlevingscontract

 

Vragen?

Heeft u nog vragen? Die kunt u hieronder stellen. En uiteraard zijn onze adviseurs u graag van dienst!

 

Vragen & Reacties 5

Heidie Peeters op vrijdag 03 maart 2017 20:00

Hebben 25 jaar geleden samenleving contract gemaakt met afspraak met afspraak dat we niet afhankelijk zijn van elkaars inkomen, toch wordt het telkens bij elkaar geteld. Ook bij aanvraag voorzie ning als scootmobiel voor mijn handicap. Mijn inkomen is maar 480 euro per maand. Krijg ook geen aanvulling.

Hebben 25 jaar geleden samenleving contract gemaakt met afspraak met afspraak dat we niet afhankelijk zijn van elkaars inkomen, toch wordt het telkens bij elkaar geteld. Ook bij aanvraag voorzie ning als scootmobiel voor mijn handicap. Mijn inkomen is maar 480 euro per maand. Krijg ook geen aanvulling.
Wim de Leeuw op zaterdag 04 maart 2017 11:13

Beste Heidi,

De 'onderlinge afspraken over de omgang met inkomen en vermogen' uit een samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden of een echtscheidingsconvenant zijn (vooral) van kracht tussen degenen die die afspraken hebben gemaakt.

Een aardig voorbeeld: Mensen kunnen in een echtscheidingsconvenant afspreken dat er geen alimentatie wordt betaald. Maar als dat inhoudt dat een de minst draagkrachtige ex-partner daardoor in de bijstand terecht komt, dan wordt die bijstand door de overheid verhaald op de meer draagkrachtige partner. Kortom, wat twee mensen onderling afspreken, moeten ze zelf weten. Zolang dat maar niet inhoudt dat de belastingbetaler het door die afspraken gemaakte probleem moet oplossen.

Heel eerlijk gezegd, maar ik kan me voorstellen dat jij dat anders ziet, denk ik dat jouw situatie vergelijkbaar is.

Met vriendelijke groet,
Wim de Leeuw

Beste Heidi, De 'onderlinge afspraken over de omgang met inkomen en vermogen' uit een samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden of een echtscheidingsconvenant zijn (vooral) van kracht tussen degenen die die afspraken hebben gemaakt. Een aardig voorbeeld: Mensen kunnen in een echtscheidingsconvenant afspreken dat er geen alimentatie wordt betaald. Maar als dat inhoudt dat een de minst draagkrachtige ex-partner daardoor in de bijstand terecht komt, dan wordt die bijstand door de overheid verhaald op de meer draagkrachtige partner. Kortom, wat twee mensen onderling afspreken, moeten ze zelf weten. Zolang dat maar niet inhoudt dat de belastingbetaler het door die afspraken gemaakte probleem moet oplossen. Heel eerlijk gezegd, maar ik kan me voorstellen dat jij dat anders ziet, denk ik dat jouw situatie vergelijkbaar is. Met vriendelijke groet, Wim de Leeuw
Marie op woensdag 18 juli 2018 09:20

Toen mijn zus ging samenwonen met haar vriend, hebben zij ook gekozen voor een samenlevingscontract. Er komen belangrijke zaken kijken wanneer je een grote investering maakt in een huis. Leg alles goed vast bij de notaris. Ik hoor het niet vaak genoeg.
http://vvww.markvliet.nl/

Toen mijn zus ging samenwonen met haar vriend, hebben zij ook gekozen voor een samenlevingscontract. Er komen belangrijke zaken kijken wanneer je een grote investering maakt in een huis. Leg alles goed vast bij de notaris. Ik hoor het niet vaak genoeg. http://vvww.markvliet.nl/
Wim de Leeuw op donderdag 19 juli 2018 09:31

Beste 'Marie',

Je stelt geen vraag, maar probeert reclame te maken voor een notariskantoor. En het door jou achtergelaten mailadres bestaat niet.

We moeten met enige regelmaat spam-berichtjes van onze blog-site halen. Vaak in slecht Nederlands geschreven en duidelijk afkomstig van groezelige buitenlandse aanbieders van financiële producten. Dus we zijn het wel gewend.

We zijn het echter niet gewend van een notariskantoor. Gaat het zo slecht bij jullie dat je op deze manier handel moet genereren????

Wim de LeeuwBeste 'Marie', Je stelt geen vraag, maar probeert reclame te maken voor een notariskantoor. En het door jou achtergelaten mailadres bestaat niet. We moeten met enige regelmaat spam-berichtjes van onze blog-site halen. Vaak in slecht Nederlands geschreven en duidelijk afkomstig van groezelige buitenlandse aanbieders van financiële producten. Dus we zijn het wel gewend. We zijn het echter niet gewend van een notariskantoor. Gaat het zo slecht bij jullie dat je op deze manier handel moet genereren???? Wim de Leeuw
pim op maandag 03 september 2018 11:26

Dankjewel voor dit artikel over samenlevingscontracten. Het klopt dat het belangrijk is om overeen te komen hoe jullie de inkomsten en uitgaven regelen. Mijn ouders hadden een samenlevingscontract en kregen uiteindelijk een geschil rondom dit thema.

Dankjewel voor dit artikel over samenlevingscontracten. Het klopt dat het belangrijk is om overeen te komen hoe jullie de inkomsten en uitgaven regelen. Mijn ouders hadden een samenlevingscontract en kregen uiteindelijk een geschil rondom dit thema.
Gast
zondag 05 april 2020

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.