De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Echtscheiding (2) ... en uw verzekeringen

shutterstock_166044443

Bij een echtscheiding moeten ook de verzekeringen worden verdeeld. Een overzicht van de zaken waar u rekening mee moet houden.

Sterkte toegewenst

Misschien leest u deze blog omdat u of uw partner een scheiding overwegen. Of misschien is dat proces al gaande. In dat geval willen we u allereerst sterkte wensen. Een echtscheiding doet namelijk een enorm beroep op uw psychische draagkracht. De psychologen Holmes en Rahe publiceerden al in 1967 een onderzoek naar levensgebeurtenissen die stress veroorzaken en stelden daarvoor een schaal op. De resultaten van dit onderzoek worden nog steeds gebruikt. Een herziene en in het Nederlands vertaalde versie van de vragenlijst treft u hier aan. Uit het onderzoek bleek dat mensen die 150 punten vergaarden binnen een periode van zes maanden, last kregen van gezondheidsklachten zoals concentratieproblemen en slapeloosheid. Een aantal gebeurtenissen uit de schaal met hun zwaarte in punten:.

  • echtscheiding (73)
  • wijziging van financiële situatie (38)
  • nieuwe hypotheek (31)
  • onenigheid met schoonfamilie (29)
  • veranderde levensomstandigheden (25)
  • verandering van woonplaats (20)
  • verandering van sociale activiteiten (18).

Alleen de eerste drie factoren bij elkaar zijn goed voor 142 punten. Juist bij een scheiding is het daarom van belang dat u zich goed laat adviseren en, waar mogelijk, ontzorgen. Met dit overzicht hopen we daar een eerste bijdrage aan te leveren. Onze verzekerings- en pensioenadviseurs zijn u uiteraard graag van dienst.


1) Levensverzekeringen met een waarde: verrekenen of verdelen

Er zijn levensverzekeringen waarin een waarde is opgebouwd. Die waarde moet in geval van echtscheiding worden verdeeld of verrekend. Denkt u daarbij aan levensverzekeringen zoals een lijfrentepolis, een kapitaalverzekering of de spaarpolissen die gekoppeld zijn aan de hypotheek. Houdt u er rekening mee dat een levensverzekering die gekoppeld is aan een hypotheek niet kan worden gewijzigd zonder toestemming van de bank. Informeert u daarom in een zo vroeg mogelijk stadium bij uw bank en bij voorkeur bij een onafhankelijk hypotheekadviseur.

2) Levensverzekeringen zonder waarde: wijzigen

Er zijn levensverzekeringen waarin geen waarde is opgebouwd. Dit zijn de zogenaamde 'risicoverzekeringen' die bijvoorbeeld recht geven op een uitkering in geval van overlijden van de 'verzekerde'. Toch kan het van belang zijn om afspraken te maken over deze risicoverzekeringen. U kunt de 'verzekerde' - dit is degene op wiens leven de verzekering is afgesloten - niet wijzigen. U kunt wel de 'verzekeringnemer' wijzigen. Het opzeggen van een risicoverzekering is vaak niet verstandig, omdat de premie van een dergelijke verzekering is gebaseerd op de leeftijd van de verzekerde op het moment van het afsluiten van de verzekering. Door de gestegen leeftijd kan het soms duurder zijn om opnieuw een risicoverzekering af te sluiten. In veel gevallen zal ook de 'begunstigde' moeten worden gewijzigd. Dat is degene die de uitkering uit de verzekering ontvangt na het overlijden van de verzekerde. Bij veel risicoverzekeringen is de begunstigde de partner, die inmiddels ex-partner is geworden.

 

3) Schadeverzekeringen: wijzigen

In tegenstelling tot veel levensverzekeringen hebben schadeverzekeringen geen waarde die u kunt verrekenen. Deze verzekeringen moeten worden gewijzigd of opgezegd.

3.1 opstalverzekering
Als één van de partners in het huis blijft wonen, dan is het logisch dat de opstalverzekering op naam komt van de ex die de woning overneemt.

3.2 inboedelverzekering
Als één van de partners met een deel van de inboedel het huis verlaat, dan moet worden gekeken of de inboedelverzekering nog voldoet aan de wensen. Houdt u er rekening mee dat een inboedelverzekering betrekking heeft op de inboedel van een specifiek adres. Als de inboedel - die nog gezamenlijk eigendom is - zonder overleg naar een ander adres wordt vervoerd, dan loopt u de kans dat de inboedel niet meer is verzekerd.

3.3 autoverzekering
Het is logisch dat de autoverzekering de eigendom van de auto volgt. Degene die de gemeenschappelijke auto overneemt, zal de verzekering op diens naam moeten zetten. Houdt u daarbij rekening met de opgebouwde 'schadevrije jaren' en de no-claim korting. Als een gezamenlijke auto aan één van de partners wordt toebedeeld, dan is het goed om te weten dat veel verzekeraars bereid zijn de schadevrije jaren te 'verdelen'. Dat houdt in dat degene die de gemeenschappelijke auto niet overneemt, niet opnieuw alle schadevrije jaren moet opbouwen.


3.4 overige schadeverzekeringen
De meeste schadeverzekeringen kunnen heel gemakkelijk worden gewijzigd. Heel vaak is het enige dat verandert het aantal personen waar de polis dekking voor biedt. Een doorlopende reisverzekering en een rechtsbijstandsverzekering hoeven geen gezinsdekking meer te zijn, maar een dekking voor één volwassene en eventueel de kinderen. Ook de zorgverzekering is gemakkelijk te 'splitsen'.

 

3) Schadeverzekeringen : opnieuw afsluiten

Als u naar een andere woning vertrekt, dan zult u zelf weer de nodige verzekeringen moeten afsluiten voor bijvoorbeeld uw aansprakelijkheid en uw inboedel.

Overige Blogs in deze serie

Echtscheiding (1)... en de eigen woning
Echtscheiding (2)... en uw verzekeringen
Echtscheiding (3)... en uw pensioen
Samenwonen, zeven onderwerpen voor uw samenlevingscontract

Vragen?

Heeft u nog vragen? Die kunt u hieronder stellen. En uiteraard zijn onze adviseurs u graag van dienst!

 

Vragen & Reacties

Er zijn nog geen vragen of reacties. Wees de eerste die een vraag stelt of een reactie geeft
Gast
zondag 05 april 2020

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.