De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

De kleine lettertjes (2) : De reparatieplicht

U heeft een schade aan bijvoorbeeld uw auto, die vergoedt wordt door uw verzekeraar. U besluit echter de schade niet te laten repareren.  Veel verzekeraars keren in dat geval niet het volledige schadebedrag aan u uit. Afhankelijk van uw polisvoorwaarden ontvangt u tussen 50 en 80% van het schadebedrag, verminderd met btw en het eigen risico. Gevalletje Laaienlichters of Logisch? Ik leg het u graag uit.

De 'kleine lettertjes' in polisvoorwaarden hebben te maken met de uitgangspunten en principes van het verzekeringsrecht. Eén van de belangrijkste (wettelijke) uitgangspunten bij schadeverzekeringen is het indemniteitsbeginsel. Dat houdt in dat een schadeverzekering bedoeld is om schade te vergoeden. Niet meer dan dat. U mag er in financieel opzicht niet op vooruit gaan.

Waardevermindering of reparatiekosten

Als u een schade aan uw auto NIET laat repareren, dan is uw schade beperkt tot de waardevermindering van de auto.  Stel, uw auto had voor de schade een waarde van € 20.000 en na de schade een waarde van € 19.000, dan bedraagt de waardevermindering € 1.000. Dat is dan de schade.De reparatiekosten zijn in de praktijk vrijwel altijd fors hoger dan de waardevermindering.  Als u ooit een lichte parkeerschade hebt laten repareren, dan weet u dat de reparatiekosten al snel honderden zo niet duizenden euro's bedragen. Als u uw auto laat repareren, dan bedraagt de schade de reparatiekosten inclusief btw. Verzekeraars zijn uiteraard bereid u dit hogere bedrag te vergoeden. Maar wel op voorwaarde dat er dan ook daadwerkelijk wordt gerepareerd. Hoewel u meer vergoed krijgt dan de waardevermindering, wordt u er financieel niet beter van.

Als u echter uw auto niet laat repareren, dan krijgt u bij de meeste verzekeraars niet de volledige (getaxeerde) reparatiekosten terug maar de waardevermindering. Als dat anders zou zijn, dan zou u er in financieel opzicht op vooruitgaan. Om discussies over die waardevermindering te voorkomen, wordt in de polisvoorwaarden geregeld welk percentage van de reparatiekosten u uitbetaald krijgt. Als er niet wordt gerepareerd, dan betaalt u ook geen btw. Ook de btw over de reparatiekosten wordt dus niet uitgekeerd.

Onredelijk?

Als u de reparatie wèl laat vergoeden en de schade laat repareren door een bedrijf dat aangesloten is bij Schadegarant, dan wordt alles voor u geregeld. Dat heeft vele voordelen. U betaalt géén of een verminderd eigen risico, krijgt vervangend vervoer en taxatie vooraf is niet nodig. Wij betalen rechtstreeks aan de reparateur. Als u de reparatie niet laat vergoeden, dan zijn de polisvoorwaarden onverbiddelijk. Kortom: Uw schade is de waardevermindering van uw auto, zoals bepaald in uw polisvoorwaarden. Als dat anders zou zijn, dan zou u er in financieel opzicht wijzer van worden. En dat is in strijd met één van de basisbeginselen van het schadeverzekeringsrecht. Regels zoals deze komen niet alleen voor bij autoverzekeringen. Ook bij motor-, caravan- en camperverzekeringen is een dergelijke clausule gebruikelijk. Verzekeraars willen weten of de schade goed wordt gerepareerd. Dat voorkomt bovendien dat dezelfde schade bij een volgende aanrijding opnieuw kan worden geclaimd.

Kan het niet anders?

Ja, het kan anders. Er zullen best verzekeraars te vinden zijn die, uitsluitend op dit onderdeel, gunstiger polisvoorwaarden hebben. Ons advies is echter dat u de keuze voor een verzekeraar niet baseert op het verschil in één clausule. U zou uw keuze moeten baseren op de totale kwaliteit van de polisvoorwaarden in relatie tot de premie. Het is overigens vrij ingewikkeld om polisvoorwaarden op individuele clausules te vergelijken. Er is ons nog geen vergelijkingssite bekend die u in staat stelt om verzekeraars te vergelijken op basis van alle verschillen in 'kleine lettertjes'.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.