Veel mensen zien pensioen als een onderwerp voor de toekomst en bij voorkeur voor de verre toekomst. Zeker nu de pensioenleeftijd is verhoogd, lijkt het onderwerp pensioen ver van uw bed. Als u een partner heeft, dan is pensioen niet ver van uw bed. Het belang van een goede pensioenregeling ligt dan IN uw bed. Want ook het partner- of weduwenpensioen is een onderdeel van uw pensioen. Wellicht denkt u dat de Algemene Nabestaanden Wet (ANW) voor een oplossing zorgt. De ANW is echter niet meer dan een bodemvoorziening voor specifieke situaties.


De ANW als sociaal vangnet voor uw nabestaande

Bij uw overlijden heeft uw partner slechts in drie situaties recht op een ANW-uitkering. Uw partner moet:
1) geboren zijn voor 1 januari 1950 of
2) voor een belangrijk gedeelte arbeidsongeschikt zijn of
3) kinderen verzorgen jonger dan 18 jaar.

Gezien deze criteria is een ANW-uitkering in de praktijk vooral mogelijk als èn zolang er kinderen verzorgd worden die  jonger zijn dan 18 jaar. De uitkering bedraagt overigens maximaal 90% van het minimumloon. Als uw partner met één kind achterblijft, bedraagt de uitkering op dit moment maximaal € 1.370 bruto per maand.


Financiële zorgen

De financiële consequenties van uw overlijden zijn hiermee groter dan u wellicht zou denken. U wilt immers dat uw gezin zich meer kan veroorloven dan alleen het meest noodzakelijke levensonderhoud. Een hypotheek met een overlijdensrisicoverzekering houdt in dat de hypotheeklasten na uw overlijden wegvallen. Maar zelfs àls dat goed geregeld hebt, zijn er lasten aan een eigen woning verbonden die uw partner ook na uw overlijden moet kunnen opbrengen.

Check!

Uw ouderdomspensioen kan wellicht ver van uw bed zijn. Als u een partner heeft, dan is uw partnerpensioen een onderwerp voor nu. En wellicht een onderwerp dat vraagt om dewaardevanervaring.