In de huidige woningmarkt is het van belang om een juiste vraagprijs te hanteren. Als u uw woning niet alleen te koop wilt zetten, maar daadwerkelijk wilt verkopen, dan maakt een juiste vraagprijs het verschil. We leggen u graag uit hoe het werkt.

Cherries en Props

Wat maakt nu precies het verschil tussen de woningen die in de huidige markt wèl worden verkocht en de woningen die te koop blijven staan? De Amsterdam School of Real Estate (ASRE) onderzocht dit vraagstuk in opdracht van de NVM en publiceerde in 2011 een uitgebreid rapport. In dit rapport wordt onderscheid gemaakt tussen Cherries (de woningen die snel werden verkocht) en Props (de woningen die pas na lange tijd werden verkocht). Of een woning een grotere kans loopt om een Cherry te zijn of een Prop, is allereerst afhankelijk van een aantal factoren waar u als verkoper geen invloed op hebt. Sommige woningtypen, categorieën, woongebieden en bouwperioden zijn nu eenmaal populairder dan andere.

Grotere kans op een Cherry

 Grotere kans op een Prop

Tussenwoning, hoekwoning, benedenwoning, maisonnette

Portiekflat, galerijflat, vrijstaande woning             

Kleinere en goedkopere woningen

  Grotere en duurdere woningen                          

Woning in stedelijk gebied

Woningen in landelijk gebied                             

Nieuwere woningen, ‘jaren dertig woningen’

Woningen na 1990 gebouwd                              

 

De vraagprijs als sleutelfactor

De enige factor waar u als verkoper wèl invloed op hebt, is tevens de belangrijkste: De vraagprijs. Een scherpe vraagprijs loont. Uit het onderzoek bleek het volgende: Props worden tegen gemiddeld meer dan 10% van de werkelijke marktwaarde aangeboden terwijl de vraagprijs van Cherries slechts 3% boven de marktwaarde ligt. Props worden uiteindelijk 4% onder de marktwaarde verkocht, terwijl de prijs van Cherries maar 1% onder de marktwaarde ligt.

Het bewijs uit de NVM-statistieken

Onderstaande grafiek toont het verband aan tussen het verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs, uitgesplitst naar de periode dat de woning te koop heeft gestaan. De onderste (blauwe) lijn laat zien dat bij woningen die binnen één kwartaal worden verkocht, het verschil tussen vraag- en verkoopprijs in 2007 ongeveer 2,5% was en in de huidige markt ongeveer 5% bedraagt. Bij woningen die langer te koop staan, bedraagt het verschil tussen vraag- en verkoopprijs op dit moment tussen 10% en maar liefst 25% (voor de woningen die langer dan drie jaar te koop hebben gestaan).


Ons advies: hanteer een scherpe vraagprijs!

In de huidige markt leidt een te hoge vraagprijs tot een lange verkooptijd en, per definitie, een lagere opbrengst. Ook als u 'geen haast' heeft. Nog een tip. Als u een vraagprijs hanteert van € 199.500, dan verschijnt uw woning in alle zoekresultaten op Funda als woningzoekenden zoeken tot € 200.000, maar niet als gezocht wordt  vanaf € 200.000. Als u een 'ronde vraagprijs' hanteert die voorkomt in onderstaand lijstje, dan verschijnt uw woning dus vaker in de selecties op Funda.