
De Nederlandse woningmarkt blijft oververhit. Veel vraag en weinig aanbod resulteert in snelle verkopen tegen hogere prijzen. Toch lijkt het erop alsof de grootste gekte achter de rug is.
De Nederlandse woningmarkt blijft oververhit. Veel vraag en weinig aanbod resulteert in snelle verkopen tegen hogere prijzen. Toch lijkt het erop alsof de grootste gekte achter de rug is.
In artikel 6 van de standaard koopovereenkomst voor woningen staat dat de koper het huis koopt 'met alle heersende erfdienstbaarheden' en dat de koper alle 'lijdende erfdienstbaarheden uitdrukkelijk aanvaardt'. In deze blog leggen wij u uit wat erfdienstbaarheden zijn.
Als u een huis koopt of verkoopt, dan is dat huis op het moment van de koop vaak nog ingericht. Hoe weet u nu welke zaken er bij het huis horen en welke tot de inboedel? En wat is precies het verschil tussen onroerende en roerende zaken? We leggen het graag uit.
Voor de vierde maal op rij verkochten NVM-makelaars minder woningen. Een jaar geleden werden er 43.200 woningen verkocht (voor de gehele markt: 55.000), in het tweede kwartaal van 2018 waren dat er 38.600. Dat is een afname van 10,6%. In vergelijking met het voorafgaande kwartaal werden er overigens wel meer woningen verkocht. Dat heeft echter te maken met de gebruikelijke seizoenseffecten. De afname van het aantal verkopen ten opzichte van vorig jaar was het grootst bij appartementen (-17,9%) en het kleinst bij vrijstaande woningen (-7,1%).
Vlak voor de overdracht van een woning bij de notaris wordt een koper in de gelegenheid gesteld om het huis te 'inspecteren'. Wat houdt deze 'eindinspectie' in en waarop moet u als koper letten?
Het kopen van een appartement is vaak wat ingewikkelder dan het kopen van een huis. Wij geven u zeven tips om vervelende verrassingen te voorkomen.
Veel schadeverzekeringen zijn de afgelopen jaren duurder geworden. Wat zijn de redenen van deze premieverhogingen? We leggen het u graag uit.
In mijn blog 'Woning gekocht of verkocht? Afspraak is niet altijd afspraak!' beschreef ik dat mondelinge afspraken bij de particuliere koop of verkoop van een woning niet zoveel meer waard zijn. Maar wat is nu precies een 'particuliere koop'? En welke spelregels gelden er als of de verkoper of de koper geen particulier zijn, maar een professionele partij?